Kultura     | 15.07.2019. 14:44 |

'Ko ti je ovo radio', izložba djela Lejle Ćehajić večeras u Galeriji 'Zvono'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - "Ko ti je ovo radio" naziv je izložbe djela skulptorice Lejle Ćehajić koja će večeras biti otvorena u Galeriji "Zvono".

Na postavci su prikazani "likovi" sa karakterističnim "misaonim" pozama. Ruke su na leđima, eventualno na bokovima ili se zamišljeno drži za sljepoočnicu, dok su iznad figura ispisani oblačići sa tekstovima, poput "Mogla si ovo i u bijelo ofarbati", "Ni nalik", "Koji tebe lobi gura", "Liči al nešto mu fali", "Nije ti ovo čemu".

Lejla Ćehajić, govoreći danas predstavnicima medija ouči večerašnjeg otvaranja izložbe, o motivima za njen nastanak, navela je da se često susretala sa rečenicama raznih slobodnih mislilaca i stručnjaka, te je odučila napraviti izložbu da se opusti, "ispuše ventile". Kako kaže, počela ih je praviti kao jedan vid terapije dajući im tjelesnost onako kako ih ona vidi.

- U oblačićima su rečenice koje slušam čitav život u svim poljima, ne samo u svom poslu. Takav je naš narod. Sad da sleti leteći tanjir neko bi otvorio haubu i pitao ko ti je ovo radio? - kaže Ćehajić.

Ona smatra da je konstruktivna kritika poželjna kao i savjeti, ali da to podrazumijeva i određene kompetencije.

Ta umjetnica ističe da je Galerija "Zvono" idealan prostor za ovakve postavke, jer daje slobodu tako da se mogla i dobro zabavljati dok je radila na izložbi.

U zapisu o postavci, između ostalog, navodi se da Ćehajić donosi presjek okolnosti u kojima umjetnici najčešće djeluju, odnosno reakcije kojima je njihov rad izložen.

- Lejla Ćehajić uvijek iznova uspije prevazići i vlastito skulptorsko umijeće i nesvakidašnji smisao za humor, te ih vješto ukomponirati u cjelinu koja predstavlja ne samo zadovoljstvo u vizuelnoj postavci nego u kompletnom događaju koji je nerijetko protkan lucidnim porukama koje postavku prate i koje se često referiraju na neki od bolnih ili apsurdnih segmenata stvarnosti - zapisano je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba fotografija Zorana Kanlića koje oslikavaju ljudske emocije i drugu stranu rata

Sarajevo - Posthumna izložba ratnih fotografija Zorana Kanlića

Izložba radova Dragana Sovilja večeras u galeriji 'Zvono'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'