Najave     | 15.07.2019. 14:16 |

Otvaranje Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) – Ceremonija otvaranja trinaestog izdanja Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2019 - "Tranziciona pravda, izgradnja instutucija i ljudska prava u postkonfliktnim društvima" bit će održana u utorak, 16. jula u Sarajevu.

Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2019 istražuje pojam tranzicijske pravde koji uključuje institucionalni odgovor na izazove tranzicije i prošlosti koji predstavljaju jedan od najvećih izazova Bosne i Hercegovine i zemalja naše regije. On obuhvata i krivična gonjenja, državne i regionalne komisije za istinu, programe reparacija, suočavanja sa istinom, memoralizaciju, rod i tranzicijsku pravdu, rehabilitaciju žrtava i slično.

Ove godine će 28  studenata - budućih magistara i doktoranata prava i srodnih nauka i mladih stručnjaka iz više od 20 zemalja svijeta doći u Sarajevo da uče od iskusnih predavača poput: Doris Pack, prof.dr. Eibe Riedel, Marijana Toma, Marion Carrin, Miloš Bogičević, Kemal Pervanić i drugih.

Između ostalog, jedan dan Škole bit će održan u Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju smještenog u Vijećnici, gdje će učesnici imati priliku i da se praktično upoznaju sa temom tranzicione pravde koju Škola obrađuje, a sve to zahvaljujući Upravi grada Sarajeva.

Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2019 organizira se pod pokroviteljstvom potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović. 

Na ceremoniji otvaranja prisutnima će se obratiti direktor Programa vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer Hartmut Rank, rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Hajrija Čolić-Sijerčić  i Adnan Kadribašić iz udruženja “Pravnik”, saopćeno je iz tog Udruženja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U bašti Makove hiže u Stocu ljubitelji poezije na književnoj večeri

Počela prva međunarodna ljetna škola 'Empowering Personal Growth'

Otvaranje Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2019.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo