Bosna i Hercegovina     | 15.07.2019. 13:02 |

Skupština SBŽ-a raspravljala o štetama od poplava

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 15. srpnja (FENA) - Štete od poplava, koje su u veljači pogodile Srednjobosansku šupaniju (SBŽ), iznose oko šest milijuna maraka, navedeno je u Informaciji o štetama i poduzetim mjerama na njihovom otklanjanju koju je danas razmatrala Skupština SBŽ-a.

 Direktor Uprave za civilnu zaštitu SBŽ-a Nikica Stipinović podsjetio je zastupnike da su najveće štete nastale u općinama Busovača, Travnik, Novi Travnik i Kiseljak, u kojima je proglašeno i stanje prirodne nesreće.

 Naglasio je da štete, koje su pretrpjeli stanovnici pogođenih područja, nikada ne mogu biti u potpunosti nadoknađene.

 - Na svima nama je da ih umanjimo, kroz razne projekte, nabavke opreme... Međutim, svjedoci smo već godinama da nikada ljudima šteta nije bila nadoknađena ili je tek djelomično nadoknađena - kazao je on.

 Za saniranje šteta, Vlada SBŽ-a je do sada izdvojila oko pola milijuna maraka, a Stipinović je istaknuo da postoji prostor i za nova izdvajanja, kao i da se u ovaj posao trebaju intenzivnije uključiti i općine.

 Tijekom rasprave, zastupnici su upozorili da se poplave godinama ponavljaju, a jedan od ključnih razloga je nediscipliniran i nemaran odnos prema rijekama.

 Moglo se, također, čuti da je malo toga urađeno na prevenciji, stoga najveće posljedice trpe stanovnici pogođenih područja, koji su u konačnici prepušteni sami sebi.

 Na sjednici je, među ostalim, istaknuto da su nužni sveobuhvatni projekti uređenja riječnih korita, te zaštita šume od nelegalne sječe i kontrola ilegalne izgradnje objekata.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo