Stranačke aktivnosti     | 15.07.2019. 12:32 |

Priopćenje za javnost HRS-a i ČNS-a

FENA Saopćenje

HRS i ČNS zamrzavaju svoj status unutar HNS-a – do nekih novih ljudi, do nekih novih vremena

HRS/ČNS su nebrojeno puta, što javno, što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zlouporabe HNS-a u stranačke svrhe. Propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, dapače ponovna zlouporaba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, su jednostavno stvari preko koje ne želimo proći.

Bili smo protiv političke reafirmacije stranaka koje su bile dio Platforme i Alijanse bez ikakvog ispita savjesti tih stranaka; ustali smo protiv diktata na plenarnoj sjednici HNS-a kada smo jedini kandidirali Člana Predsjedništva HNS-a kojeg nije izdiktirao Dragan Čović, jedini smo glasovali protiv aktualnog i za branitelje HVO-a diskriminatornog prijedloga Zakona o razvojačenim braniteljima, pismenim putem od hrvatskih čelnika slali prijedloge za apelacije ustavnom sudu, jedini smo bili protiv podrške izgradnji Bloka 7, protiv izglasavanja Proračuna Federacije bez izmijenjenog izbornog zakona itd. Unatoč svemu tome, iz poštovanja prema instituciji HNS-a, nastavili smo s radom u toj instituciji. No, kada smo inzistirali na hitnom zasjedanju Odjela gospodarstva GV HNS-a, gdje bi se koordinacijom hrvatskih ministara iz Vlade FBiH, ljudi iz Aluminijskog i vanjskih stručnjaka našlo rješenje za ovo poduzeće, kako bi se izbjegla havarija, prijedlog nam je odbijen obrazloženjem za malu djecu.

Nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je gospodarska žila kucavica područja gdje žive Hrvati i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskoga naroda, osobito onih koji sudjeluju u radu Vlade FBiH, postavlja se pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a. Smisao se gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti, nego se zlorabi HNS kako bi se tražilo opravdanja i odgovornost prebacila na „tržište“. Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama milijuna KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni. Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili pro-aktivnu politiku. Aktivno sudjeluju u vlasti na svim razinama gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH.

S toga su HRS/ČNS na sjednici Predsjedništva održanoj 09.07.2019. odlučili zamrznuti svoj status unutar HNS-a. Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna. Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi istu obznanili prvo samome Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti. HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskoga naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to.

Predsjednik HRS-a: Slaven Raguž

Predsjednik ČNS: Mirko Vasilj

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo