Ekonomija     | 15.07.2019. 11:33 |

Aluminij dobio 6 mjeseci, moguć skori početak proizvodnje u ljevaonici (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 15. srpnja (FENA) - Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Zdenko Klepić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada FBiH u petak donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru programa stabilizacije, što po njegovim riječima znači da u sljedećih šest mjeseci neće biti stečaja niti će netko moći blokirati račune Aluminija.

- To je nešto što daje prostor nama svima u Aluminiju da poduzeće i dalje može živjeti u narednom razdoblju neopterećeno brigama oko blokade računa ili pokretanja stečaja. Dakle, dobili smo dodatni prostor i vrijeme u kojem možemo pokušavati pronalaziti način kako da Aluminij opstane - izjavio je Klepić nakon sastanka predstavnika Uprave i Sindikata Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević u sjedištu mostarskog poduzeća.

Predsjednik Nadzornog odbora dodao je da su proteklog vikenda obavljene neke analize mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje, a te analize su pokazale da je moguće pokretanje proizvodnje u pogonu ljevaonice u kratkom roku.

- Analiza pokazuje da je moguće u nekom vrlo kratkom roku da ljevaonica pođe raditi. Trenutno se rade analize za anode i za elektrolizu. Što će ona pokazati, kolika su oštećenja i kada je moguće početi s radom znat ćemo nakon analize - kazao je Klepić i poručio kako su sudionici sastanka zaključili da će se adekvatno pobrinuti za svih 900 zaposlenika Aluminija.

Predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pero Bebek kazao je kako se slaže s time da je ljevaonica prioritet te da se na sastanku razgovaralo i o povratku svih 900 zaposlenika na posao. Dodao ja kako danas nije precizirano kada bi se to moglo dogoditi.

- Ovo je naš drugi sastanak i dogovor je da sastanaka bude više i češće. Raspravljalo se o tome da se vrati svih 900 djelatnika na posao. Ljevaonica je broj jedan, ona bi se jako brzo mogla osposobiti. Rade se analize za anode. Ti kalupi se mogu mijenjati prema tim elektrolizama koje žele da ih kupe. Uz analizu anoda doći će do čišćenja dijelova elektrolize. To je srž današnjeg sastanka. Sigurno je za ljevaonicu da ona može brzo početi raditi uz nešto struje. O sredstvima nismo raspravljali. Radi se o jako maloj količini struje - poručio je Bebek.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević nisu bili raspoloženi za izjave.

Podsjećamo, proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3172

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yf0rfiaTs-ei8VlWbaM1JnevLNTCg54V?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima Aluminij Industrija ostvarila pozitivne rezultate

Aluminij večeras osvijetljen bojama izraelske zastave i porukom 'Mi smo uz Izrael'

Aluminij: Požar je pod kontrolom, nesmetana proizvodnja će se nastaviti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta