Svijet     | 15.07.2019. 09:10 |

EU otvorila sjedište u Kuvajtu

FENA Agencije

KUVAJT, 15. jula (FENA) - Europska unija (EU) otvorila je u nedjelju sjedište u Kuvajtu, a kako je naglašeno to je učinjeno kako bi se ojačali odnosi s ovom zemljom.

Šeik Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, potpredsjednik kuvajtske vlade i ministar vanjskih poslova, izjavio je da predstavništvo EU u zemlji naglašava vrhunac uspješne saradnje.

Podvukao je da je Kuvajtu Evropska unija ključni partner u trgovini, ulaganjima, energetici, obrazovanju, zdravstvu i mnogim drugim sektorima, prenosi Xinhua.

Kuvajt i Evropska unija napravili su iskorake u dijalogu o pitanjima kao što su sigurnost, razvoj energije i ljudskih resursa, a Kuvajt računa i na napore EU u toj regiji za postizanje mira te šeik dodaje da Kuvajt takvu odgovornost dijeli s Evropskom unijom.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogerini naglasila je da nakon što je EU pokrenula punu diplomatsku prisutnost u Kuvajtu, sada se otvara novo poglavlje u partnerstvu.

Cilj je nastaviti jačanje političkog dijaloga i privredne saradnje, posebno podržavajući viziju Kuvajta do 2035. godine.

Ova delegacija EU treća je za saradnju u zemljama Zaljeva, budući da postoje dvije delegacije u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'