Ekonomija     | 15.07.2019. 09:15 |

Zapažen nastup INZ-a na 'Danima meda i maline' u Žepču

FENA Saopćenje

ZENICA/ŽEPČE, 15. jula (FENA) - Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prezentirali su djelatnost i aktivnosti Instituta, na specijaliziranom sajmu u Žepču 'Danima meda i maline', koji je okupio više od 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Uz prezentaciju aktivnosti izlagačima, proizvođačima, stručnjacima iz te oblasti i posjetiocima, sa svima su ostvareni kontakti koji će biti obostrano korisni.

- Trenutno samo na području općine Žepče radi više od 200 proizvođača maline, a njihov broj je u posljednje dvije godine smanjen zbog smanjenja cijene maline na našim prostorima - navodi Press INZ-a.

U saopćenju za javnost ističe se da je stanje u pčelarstvu znatno bolje od stanja u malinarstvu, a'li i dalje nedovoljno da bi zadovoljilo troškove pčelara'.

- Cijena meda stabilizirala se posljednjih godina. To je zadovoljavajuće, ali problem nastaje kad nastupi loša godina - dodaje INZ.

U domenu rada INZ-a, prezentirane su stručne, a opet pojednostavljene i proizvođačima razumljive publikacije o zaštiti pčela od hemijskih sredstava, specifičnostima uzgoja malina, ali i drugi promotivni materijali INZ-a od onih koji tretiraju problem ambrozije, ali i onih koji tretiraju oblasti veterinarstva ili zaštite zdravlja ljudi.

Predstavnici INZ-a, rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić, te Safet Kubat i Benjamin Čaušević prezentirali su aktivnosti INZ-a za niz učesnika, ali i zvaničnika, uključujući i domaćina skupa načelnika Općine Žepče Matu Zovku.

Predstavnici INZ-a učestvovali su i na stručnom skupu 'Klasteri - pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru 'Agroklastera' d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije', koji je održan u sali Općinskog vijeća Žepče u okviru manifestacije '4. Dani maline i meda 2019.'.

Na skupu su se čula iskustva i teme obrađene od predstavnika Agroklastera d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije-Vinkovci, projekta "competenceNET", te općina Stari Jankovci i Lovas u Hrvatskoj.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane i ubuduće će pružati značajnu stručnu pomoć i biti na usluzi svim proizvođačima bilja i poljoprivrednicima, jer rad tog instituta počiva na temeljima 'Jednog zdravlja' (One health), koje podrazumijeva kontinuiranu i sveobuhvatnu, ali i jedinstvenu brigu o zdravlju i kvalitetu bilja, životinja i ljudi.

(FENA) E. F.

INZ

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom