Svijet     | 12.07.2019. 21:16 |

Al Shabab izveo teroristički napad u somalskom lučkom gradu Kismayou

FENA Internet

MOGADISHU, 12. jula (FENA)  - Islamistička grupa Al Shabab izvela je u petak teroristički napad u somalskom lučkom gradu Kismayou, a nepotvrđene prve informacije govore o većem broju žrtava.

Automobil bomba eksplodirao je ispred hotela "Asasey" u središtu grada, a potom se začula i pucnjava iz pješačkog oružja. 

Vojni glasnogovornik Al Shababa Abdiasis Abu Musab je ustvrdio da je u napadu na hotel ubijen veći broj osoba, prenosi Reuters.

Grupu Al Shabab povezanu sa Al Qaedom vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadishua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismayoua. No pripadnici te grupe i dalje su sigurnosna prijetnja jer i dalje napadaju u Somaliji i u dijelovima susjedne Kenije čija vojska sudjeluje u mirovnoj operaciji Afričke unije u Somaliji s ciljem podrške vladi.

Automobilska bomba eksplodirala je u petak u hotelu u lučkom gradu Kismayu u Somaliji, gdje su lokalni starješine i zakonodavci raspravljali o predstojećim regionalnim izborima, a uslijedila je pucnjava, priopćila je policija, dodajući kako bi broj žrtava mogao biti visok.

Militantna islamistička grupa Al Shabaab, koja pokušava srušiti  vladu u Somaliji, preuzela je odgovornost za napad.

Major Mohamed Abdi, rekao je za Reuters da su lokalne starješine i zakonodavci sastali u hotelu Asasey kada se dogodio napad.

Hussein Nur, trgovac u Kismayuu, izjavio je za Reuters: "Bilo je mnogo ljudi, uključujući dužnosnike i starješine, uglavnom iz jednog klana, koji su raspravljali o predstojećim izborima za Kismayu."

Nur je govorio o izborima u gradu koji su trebali biti održani u augustu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Putin obećao kazniti sve umiješane u napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo