Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 20:39 |

U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 12. jula (FENA) – Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson večeras je u Sarajevu upriličio svečani prijem povodom Nacionalnog praznika Francuske.

Brojnim domaćim i stranim zvaničnicima ukazao je na francusku strategiju za Balkan, koja je izrađena u aprilu i koja daje posebne prijedloge za nekoliko važnih oblasti u zemljama ovog područja poput sigurnosti, odbrane i pravosuđa.

U oblasti pravosuđa naveo je program EU4Justice koji vodi Francuska od početka godine u okviru programa IPA.

- U ovom trenutku se jedna međunarodna ekipa iz odjela za međunarodnu saradnju nalazi u BiH uz podršku drugih zemalja Evropske unije. Radi se o evropskom programu jačanja sudstva u BiH koji se finansira iz IPA-e – potvrdio je Rousson.

U oblasti sigurnosti najistaknutija saradnja, koju podržavaju brojni partneri, jeste i bit, po njegovim riječima, u borbi protiv krijumčarenja lakog naoružanja i oružja malog kalibra.

Govoreći o Evropskoj uniji podvukao je da je poznato mišljenje Komisije, te da je Mapa puta jasna i zahtjevna.

- U tom smislu je od posebne važnosti djelovanje BiH u narednim mjesecima. U očima zemalja članica to djelovanje odražavat će stvarni stepen angažmana domaćih vlasti na svim nivoima na putu približavanja  Evropskoj uniji. Zato možemo samo žaliti što u ovom ključnom trenutku nova vlast na nivou Federacije i države još nije u potpunosti konstituisana – izjavio je Rousson.

Ukazao je i na uspjeh prvog Pariškog foruma o miru od 11. novembra prošle godine.

- Ta inicijativa s ciljem jačanja međunarodne saradnje okupila je 6.000 učesnika od kojih 65 šefova država i vlada, među kojima je bio i gospodin Bakir Izetbegović u ime BiH i 700 novinara. Drugo izdanje bit će u novembru što obećava veliki međunaordni skup – kaže Rousson.

Istakao je da će Francuska ojačati svoje političke odnose sa regijom u nekoliko oblasti.

- Aktivnosti Francuske agencije za razvoj. Jedan sporazum je već potpisan sa Srbijom, a drugi je predložen Bosni i Hercegovini – poručio je francuski ambasador u BiH na obilježavanju Nacionalnog praznika Francuske, koji se slavi 14. jula.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3170

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HMaZqIKcPVqbQ-RWj8arGZ773N1IA66h?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!