Ekonomija     | 12.07.2019. 15:53 |

Milićević: Moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. srpnja (FENA) - Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je u petak kako vjeruje u mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, ali ne s dosadašnjim načinom poslovanja.

Ona je nakon okruglog stola "Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja", koji je održan u Mostaru u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora, podsjetila da su Aluminij već godinama opterećivali brojni probleme te da je postojeći način poslovanja jednostavno bio neodrživ.

- Mi smo u Vladi pokušali sve što smo mogli. Rekla bih da smo poduzimali neke aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate, ali upravo da bi pripremili i ljude u Aluminiju da je to nešto što je jednostavno neizbježno - kazala je ministrica Milićević u izjavi za novinare.

Upitana hoće li Aluminij otići u stečaj, ministrica je odgovorila kako se ljudi boje stečaja jer pogrešno misle da stečaj podrazumijeva likvidaciju gospodarskog subjekta.

- Ima jedna specifičnost u Aluminiju. Stečaj kao rješenje morao bi se pripremiti jer je sva imovina Aluminija pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenja obveza barem u nekakvom postotku. Znači, to je jedna specifičnost Aluminija i zato mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces restrukturiranja, proces dokapitalizacije kroz neke strateške partnere, i na određeni način, mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili tek tada pokretanja stečaja - kazala je ministrica Milićević.

Poručila je kako vjeruje da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju, ali ne s dosadašnjim načinom poslovanja.

- Aluminij ne može uvoziti sirovinu i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina, ali sirovina koja se negdje drugo troši. Činjenica je da su u aluminijskom kombinatu svi parametri su tržišni, a mi kao mala ekonomija ne možemo na tom tržištu imati niti jedan odlučujući faktor. Niti na cijene električne energije, glinice, koksa, plina, niti na cijenu sirovog aluminija. To znači da mi ne upravljamo sustavom nego tržište upravlja nama - kazala je ministrica.

Što se tiče neuplaćenih doprinosa za radnike Aluminija, ministrica Milićević je kazala da je Vlada FBiH spremna podmiriti te obveze, i to ne samo za njih, već i za sve druge radnike koji, kako je rekla, nisu svojom krivnjom došli u taj status.

- Time oni stječu socijalnu, odnosno zdravstvenu zaštitu, i imali bi pravo da se eventualno pojave i riješe svoj neriješeni status i barem bi na birou imali godinu dana plaću - kazala je Milićević.

Inače, okrugli stol "Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja" održan je s ciljem da se potakne rasprava vezana za unaprjeđenje poslovnog okruženja kako bi se rasteretilo gospodarstvo kroz provođenje mjera fiskalne politike.

Okrugli stol organiziran je u suradnji sa predstavnicima Federalnog ministarstva financija, akademskom zajednicom, Sveučilištem u Mostaru, Direkcijom za planiranje BiH, Gospodarskom komorom FBiH, Zavodom za programiranje i razvoj FBiH, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3168

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13AdLvnORsgMdnDyh8sbplX8PN9ypZ9Fv?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Aluminij večeras osvijetljen bojama izraelske zastave i porukom 'Mi smo uz Izrael'

Milićević: U 2022. u Federaciji BiH prikupljeni prihodi od 11,1 milijardu KM (VIDEO)

Milićević: U 2022. u Federaciji BiH prikupljeni prihodi od 11,1 milijardu KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo