Svijet     | 12.07.2019. 10:24 |

Iran pozvao Britaniju da odmah oslobodi naftni tanker

FENA Internet

TEHERAN, 12. jula (FENA) - Iran je u petak pozvao Veliku Britaniju da odmah oslobodi naftni tanker koji su Kraljevski marinci zaplijenili prošle sedmice pod sumnjom da je prekršio evropske sankcije isporučujući naftu Siriji, izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi za državnu novinsku agenciju Irna.

- To je opasna igra i ona ima svoje posljedice. Zakonsko opravdanje za zapljenu nije validno, oslobađanje tankera u interesu je svih zemalja - izjavio je Mousavi.

Iran je upozorio na recipročne mjere ukoliko se tanker ne oslobodi.

Britanija je saopćila u četvrtak da su tri iranska broda pokušala blokirati tankeru u britanskom vlasništvu prolaz kroz Hormuški moreuz, kroz kojim se prebacuje nafta s Bliskog istoka u ostatak svijeta, ali da su uzmakli kada im se suprotstavio brod Kraljevske mornarice.

Iran negira da je bilo koji njegov brod učinio tako nešto.

Napetosti između Irana i Zapada pojačale su se u prošloj sedmici nakon što je Britanija zaplijenila naftni tanker.  London je saopćio da se brod British Heritage, kojim upravlja britanska naftna kompanija BP, primicao Hormuškom moreuzu između Irana i Arapskog poluotoka.

Moussavi je optužio Britaniju da je zaplijenila tanker pod američkim pritiskom.

Decenijama su Iran pod šiitskim vodstvom i njegovi sunitski arapski suparnici uz američku podršku u borbi za dominaciju na Bliskom istoku, u zemljama od Sirije do Jemena.

Britanija je među evropskim zemljama potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest velikih sila, iz koga se američki predsjednik Donald Trump povukao u prošloj godini i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

Washington je pooštrio sankcije od početka maja, naređujući svim zemljama i kompanijama da prekinu uvoz iranske nafte ili će biti isključene iz globalnog finansijskog sistema.

U odmazdi za pojačani pritisak Washingtona, Iran je odustao od svojih obaveza preuzetih nuklearnim sporazumom, prkoseći upozorenjima evropskih zemalja.

Zapljena iranskog tankera dolazi u vrijeme naglo pojačanih napetosti između Irana i SAD-a u posljednjim sedmicama. Washington je također poslao dodatne trupe da se supotstave, kako je naziva, iranskoj prijetnji.

- Strane sile trebale bi napustiti regiju jer su Iran i ostale regionalne zemlje u stanju da obezbijede regionalnu sigurnost. Iran je u više navrata izražavao spremnost da održi razgovore sa susjedima u rješavanju sporova - izjavio je Mousavi, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo