Kultura     | 11.07.2019. 20:13 |

Glumci SARTR-a podsjećaju čitajući imena 8.373 ubijena Srebreničana

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Glumci Sarajevskog ratnog teatra (SARTR-a) večeras su u Historijskom muzeju BiH počeli obilježavanje 24. godišnjice genocida čitanjem 8.373 imena ubijenih Srebreničana i Srebreničanki.

Osim što su odali počast žrtvama glumci su dali podršku onima koji su preživjeli genocid i koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima budući da se traga za još 1.000 ubijenih.

- Umjetnici, između ostalog, imaju zadatak da podsjećaju, govore i šire kulturu sjećanja i da napomenu da se genocid više nikada ne smije ponoviti. Svjedoci smo da se i dalje dešavaju razne agresije i genocidi širom svijeta, ali je naša zadaća da se kao intelektualna umjetnička i kulturna sredina izdignemo iz svih nacionalnih interesa -rekla je za Fenu glumica SARTR-a Maja Salkić.

Večerašnji performans trajat će otprilike tri sata, koji je po sedmi put organizirao Sarajevski ratni teatar.

- Čitanje imena je suština našeg obilježavanja, u okviru kojeg imamo i druge forme izražavanja. Ovo je jedno od najbrojnijih čitanja do sada, tokom kojeg želimo najviše podršku pružiti svim onima koji su preživjeli genocid - kazao je Feni glumac SARTR-a Jasenko Pašić.

U Memorijalnom centru Potočari danas je na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida. Niti za jednu od ovih žrtava nisu pronađeni kompletni ostaci.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Sarajevska premijera predstave 'Othello' u ponedjeljak u SARTR-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom