Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 12:51 |

Wigemark: Lideri regiona trebaju stvoriti atmosferu u kojoj se može reći istina

FENA Muhamed Hadžibegić

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark izjavio je danas da četvrti put prisustvuje komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici u bivšoj fabrici akumulatora, sada memorijalnom mjestu.

- Sinoć smo se u istim prostorijama okupili da bi govorili o važnoj temi, a to je nastavak aktivnosti na traženju nestalih, što finansijski podržava i EU i na čemu moramo nastaviti raditi - rekao je Wigemark.

Naglasio je da je u Mišljenju Evropske komisije jasno istaknuto da su negiranje genocida i bilo kakav revizionizam u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima EU, što je ponovio i danas tokom obraćanja na komemoraciji.

- Na svim liderima u regionu je odgovornost za stvaranje atmosfere u kojoj se može reći istina i u kojoj je moguće baviti se pomirenjem i posljedicama rata - naveo je Wigemark.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje će posljednje počivalište naći u Memorijalnom centru u Potočarima bit će 6.643, a traga se za još oko 1.000 osoba koje se vode kao nestali.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta