Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 14:38 |

Crnadak u Londonu na Globalnoj konferenciji o slobodi medija

FENA Saopćenje

LONDON/SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu.

Na Konferenciji je više od 70 ministara, kao i veliki broj predstavnika medija, nevladinih organizacija i civilnog sektora iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ministar Crnadak obratio se učesnicima Globalne konferencije  u okviru panela o Zapadnom Balkanu, koji je otvorio britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

Crnadak je posebno istakao značaj javnih RTV servisa i potrebe da oni budu oslobođeni političkog pritiska i nepristrasni.

- U posljednjem izvještaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji se odnosi na Opšte izbore u BiH iz oktobra 2018. godine, pominje se problem javnih emitera, a posebno je istaknuto da je RTRS jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske direktno podržavao u odnosu na drugog, ali i pojedine političke partije u odnosu na druge, čime je ostvaren direktan medijski uticaj na rezultate samih izbora - naveo je ministar i dodao da je u BiH nemoguće očekivati fer i poštene izbore ukoliko ne dođe do promjene u uređivačkim politikama javnih servisa, kao i njihove depolitizacije. 

Takođe, Crnadak je rekao da smatra posebno važnim ulogu Evropske unije i OEBS-a, koji trebaju odlučnije instistirati na poštovanju profesionalnih standarda, kvalitetnoj informisanosti građana i ostvarivanju punih medijskih sloboda u BiH. 

Kao drugi problem naveo je bezbjednost novinara koji su često izloženi napadima, a bez odgovarajućih reakcija nadležnih organa, ali i problem netransparentnosti vlasničkih struktura medija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će predložiti Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH uključivanje BiH u Globalni fond za zaštitu medijskih sloboda i izradu Godišnjeg akcionog plana za unapređenje stanja u ovoj oblasti. 

Ministar Crnadak će početkom augusta organizovati sastanak sa predstavnicima medija i udruženja novinara u BiH, kako bi im bili predstavljeni inicijative i zaključci Globalne konferencije o slobodi medija i kako bi se pronašli najbolji načini za njihovu primjenu u BiH.

Druga Globalna konferencija o slobodi medija će biti održana 2020. godine u Kanadi.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

IFJ-EFJ izrazili zabrinutost zbog nepravednog pritvaranja ruskih novinarki

EU zastupnici odobrili zakon o slobodi medija

Vijeće Europe kritizira "lex AP" i tvrdi da radni uvjeti novinara u RH zabrinjavaju

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana