Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 15:01 |

Ombudsmeni za ljudska prava BiH ukazali na važnost Svjetskog dana stanovništva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur povodom obilježavanja 11. jula, Svjetskog dana stanovništva skrenuli su pažnju javnosti na stanje ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Primjećuju da se reproduktivna i seksualna prava često u javnosti posmatraju isključivo kao prava žena, zbog čega je važno ukazati na činjenicu da se radi o pitanju od značaja za društvo u cjelini i usko je vezano za opstanak svih ljudskih bića, bez obzira na njihovo biološko određenje.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, u okviru projekta koji provodi sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija "Stanje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u BiHi", a ima za cilj provjeru stvarnog stanja pristupa navedenim pravima.

Ombudsmeni instistiraju na neophodnost podizanja svijesti o reproduktivnim i seksualnim pravima u javnosti i obrazovnom sistemu, te ukazali na važnost kontinuiranog pristupa znanju o fiziološkim i psihološkim faktorima seksualnosti, identitetima, reproduktivnim funkcijama, kontracepciji, spolno prenosivim i reproduktivnim bolestima.

Ukazali su i na važnost znanja o mogućnostima i mehanizmima zaštite od rodne diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, koji su neodvojivi dio seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija - Udružiti snage u zalaganju za unapređenje promocije i zaštite ljudskih prava u BiH

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Ombudsmeni za ljudska prava BiH - Promovisati prava ranjivih kategorija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu