Regija     | 10.07.2019. 13:59 |

RCC - Postupanje prema Romima je ispit za nas na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) – Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) smatra da je Deklaracija partnera sa zapadnog Balkana o integraciji Roma u procesu proširenja Evropske unije, koja je usvojena na samitu zapadnog Balkana u Poznanju, važan korak ka integraciji Roma.

Deklaracija podrazumijeva opredijeljenost da se nastave i unaprijede napori ka potpunoj jednakosti i integraciji Roma u društvima, jer podaci pokazuju da je između 83 i 94 posto ugroženih romskih porodica u stanju teške materijalne oskudice u cijelom regionu proširenja EU.

Ističe se da su Romi jedna od najugroženijih i najisključenijih grupa na zapadnom Balkanu, a izvještaji pokazuju da se broj djevojčica i dječaka koji pohađaju obavezno osnovno obrazovanje povećao u zadnjih deset godina, ali je broj onih koji pohađaju srednje škole ipak mnogo manji.

Kako bi se povećala stopa zaposlenosti Roma ili mladih koji su završili srednju školu, RCC smatra da će vlade trebati usvojiti politike, imati budžete kojim su obuhvaćeni Romi, poduzimati mjere i na svim nivoima pomno pratiti da li ove politike i mjere dopiru do svakog Roma ili Romkinje i to svakog dana - u suprotnom, Deklaracija će ostati tek komad papira.  

Projekt integracije Roma Vijeća za regionalnu saradnju, koji finansiraju EU i Fondacija za otvoreno društvo, omogućio je proces odobravanja Deklaracije, koju je inicirala Vlada Republike Sjeverne Makedonije.

- Danas je, više nego ikada prije, važno da prepoznamo koliko smo toga uradili i, što je još važnije, koliko još toga tek trebamo uraditi po pitanju integracije Roma kao dijela procesa proširenja Evropske unije, kao i procesa regionalne saradnje – stav je RCC-a. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bregu: Funkcionalno zajedničko regionalno tržište može biti naša karta ka jedinstvenom tržištu EU

RCC predstavlja žene preduzetnice godine zapadnog Balkana za 2022.

Usein: Stopa napuštanja škole romske djece povećana je za 11 posto

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo