Kultura     | 10.07.2019. 13:11 |

'Kavkavski krug kredom' najbolja predstava festivala 'Novi tvrđava teatar'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Predstava "Kavkaski krug kredom", nastala u koprodukciji Scene MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, pobjednik je festivala "Novi tvrđava teatar" koji je u utorak završen u Novom Sadu.

Predstava je osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini, dok je za najboljeg reditelja proglašen Paolo Magelli, najboljeg glumca Ermin Bravo i najbolju glumicu Maja Izetbegović, saopćeno je iz Festivala MESS.

- Predstavu odlikuju moćna, posvećena ansambl igra, dosljedna brehtijanska poetika (i etika!) i snažan antiratni i socijalni angažman. Predstava koja osvješćuje - navodi se u obrazloženju žirija.

U odluci za nagradu Paolu Magelliu navedeno je da je "uz posvećeni angažman čitavog ansambla, tom predstavom Brehtovu revoluciju pozorišta proveo u potpunosti, do kraja", dok je za Ermina Bravu i Maju Izetbegović rečeno da su "dva snažna, pokretačka i inspirativna motora predstave".

- Jako sam ponosan na cijeli ansambl i autorski tim predstave. Paolo nas je poveo na uzbudljivu avanturu iz koje smo sigurno izašli ljudski i umjetnički bogatiji. Nadam se da će ove nagrade biti lijepa referenca za što više budućih gostovanja i dugovječan život predstave u matičnoj kući - istakao je Ermin Bravo, dodavši da će naredna izvedba predstave biti na MESS-u, čemu se ansambl posebno raduje.

U predstavi igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Željka Udovičić Pleština, scenografiju potpisuje Mirna Ler, a kostimografiju Lejla Hodžić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Kordon policije u Novome Sadu osigurava sječu šume

Novi Sad: Prvog dana Exita zaplijenjeno više od 6 kilograma droge

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana