Kultura     | 10.07.2019. 10:42 |

Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita

FENA Saopćenje

SEATTLE,  10. jula (FENA) - Kompanija Amazon želi da lansira na hiljade satelita koji bi omogućili internet konekciju širom planete.

U okviru projekta Kuiper, ova internetska kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi pokrili regije u kojima živi oko 95 posto svjetskog stanovništva. Ostali detalji trenutno su šturi, uključujući i procijenjeni vremenski okvir za aktiviranje mreže ili troškove projekta, prenosi bilten Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) pisanje portala GeekWire.

Amazon je potvrdio te planove nakon što je GeekWire otkrio da je tražio informaciju o njemu.  

To je posljednja velika kompanija koja će raditi na tom projektu. Mrežu Starlink SpaceX činit će skoro 12.000 satelita kada bude dovršena, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.

- Projekt Kuiper nova je inicijativa pokretanja niskoletećih satelita u Zemljinoj orbiti koja će omogućiti niskolatentnu broadband konekciju velike brzine za zajednice širom svijeta koje nisu pokrivene takvom konekcijom. Ovo je dugoročni projekt koji predviđa opsluživanje desetaka miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup broadband internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dijele ovu zajedničku viziju - izjavio je portparol Amazona za GeekWire.

Amazon je u novembru prošle godine saopćio da će izgraditi 12 kopnenih stanica širom svijeta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudeći nagovještaj širih svemirskih ambicija. U međuvremenu, Blue Origin Jeffa Bezosa pomaže Telesatu da razmjesti mrežu internetom povezanih satelita kompanije  raketom za prenos velikih tereta New Glenn, javio je portal Endgadget, prenosi bilten EANA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Jeff Bezos prodao dionice Amazona vrijedne dvije milijarde dolara

Francuska kaznila Amazon s 32 miliona eura zbog nadzora zaposlenika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom