Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 09:02 |

Gradonačelnici Toronta, Hamiltona, Windsora i Saskatoona obilježavaju 11. juli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na Genocid u Srebrenici. 

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) ističu da se proklamacijom pokazuje ljudsko dostojanstvo i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici i BiH, uz ocjenu da je to još jedan doprinos istini o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina.

Navodi se da proklamacije potvrđuju odlučnost gradova Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti, državnosti, državno pravnog subjektiviteta i teritorijalne cjelovitosti države BiH.

Cvijet Srebrenice instaliran je u kanadskim gradovima Windsor i Toronto, i simbol je kulture sjećanja da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave.

Na panou ispred Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika Freda Eisenbergera je napisano "11. juli Dan sjećanja na srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici".

Također je na jarbolu ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona podignuta bosanska zastava a simbol grada je u bijeloj i zelenoj boji kao cvijet Srebrenice.

Član Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu i veliki borac za krivično sankcioniranje negatora genocida Brian Masse kaže da će se, nakon odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim liderima i mnogim drugima ljudima u BiH, još više boriti za istinu o genocidu u Srebrenici.

- Srebreničanima i hiljadama kanadskih Bošnjaka, žrtvama genocida odajem počast i sjećam se žrtava, uz obećanje da ću nastaviti borbu da se takav zločin više nikada ne ponovi - kazao je Masse.

Na dan 11. juli u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu bit će održana komemoracija, a u Torontu će biti održan i prigodan vjerski program kojeg organizuju kanadski bošnjački islamski centri.

Ovogodišnje kanadsko sjećanje na genocid u Srebrenici završava se u Windsoru u subotu, 13. jula ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori, saopćeno je iz IGK-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

IGK - Bosna i Hercegovina treba mnogo više od nadlijetanja američkih aviona

Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi

Vlada Kanade na godišnjicu genocida u Srebrenici - Da se zločini poput ovih nikada ne ponove

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta