Ekonomija     | 09.07.2019. 18:24 |

Dodik obišao infrastrukturne radove na Jahorini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obišao je infrastrukturne radove na Jahorini, vrijedne više od 30 miliona KM. 

Dodik je rekao da Jahorina zaslužuje pažnju, jer se na toj planini ostvaruju značajni prihodi i značajne aktivnosti za cijelu BiH, zbog čega će nastaviti s podrškom u budućnosti.

- Zalagao sam se da se Samit procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope održi upravo ovdje. Jahorina zaslužuje pažnju koju smo joj ukazali dolaskom predsjednika zemalja, od Erdogana do Đukanovića i drugih. Sve ovo treba posmatrati kao jedinstven način promocije svega što radimo na Jahorini - rekao je Dodik.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić  istaknuo da Jahorina bilježi rekordnu ljetnu sezonu. 

- Danas je 11. dan ljetne sezone rada a već bilježimo ogromne pomake. Ostvarili smo povećanje u odnosu na prošlu godinu za fascinantnih 178,50 posto, broj vožnji je porastao za 64,75 posto i moram reći da nas posebno raduje da ljudi sve više uviđaju prednosti Jahorine i u ljetnom periodu i odlučuju na planini provesti vrele ljetne dane - kazao je Ljevnaić. 

Na Jahorinu su u toku radovi na sedam značajnih projekata, a najveći i najznačajniji je izgradnja gondole radnog naziva "Partizan", kojom će se kapacitet skijališta povećati za 2.700 skijaša po satu. Gradi se i 3.000 metara novih staza koje će biti i osnježene, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

Najveća ljetna atrakcija na planini će biti puštena u pogon u toku augusta, a radi se o planinskom bobu na šinama čija je planirana dužina 2.500 m. Trenutno su u toku radovi na montiranju ove instalacije koja će kretati od vrha pored vještačkog jezera a završavati na platou Poljice.

- Na polaznoj stanici boba gradimo restoran sa pogledom na jezero i velikom terasom. Planirano je uređenje oko vodoakumulacije Poljice adekvatnim ljetnjim sadržajima. U toku su i radovi na zamjeni starog ski lifta Poljice novom instalacijom "sidro" koja će sa 300 povećati kapacitet prijevoza skijaša na 1.200 po jednom satu. Radimo i na osvjetljenju staze Poljice - dodao je Ljevnaić.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Vučić i Dodik razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i Republike Srpske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo