Kultura     | 09.07.2019. 14:22 |

Sveučilište i Univerzitet pomažu da Mostar postane prijestolnica kulture

FENA Denis Leko

MOSTAR, 9. srpnja (FENA) - Sporazum o suradnji na projektu Mostar - Europska prijestolnica kulture (EPK) 2024. potpisali su u utorak u mostarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te rektori Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je taj projekt iznimno važno za Mostar, ali za i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Projekt Mostar EPK 2024. možda je i najvažniji projekt u narednih pet godina i može jako doprinijeti razvoju Grada Mostara i rezultirati boljim odnosima i većoj suradnji između svih institucija u gradu. Mislim kako ćemo osim kulture ovim projektom također razviti i turizam - kazao je Bešlić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako vjeruje da je Mostar danas, ali i već dugi niz godina prijestolnica u Europi.

- Mostar živi vrlo intenzivan život kad je u pitanju afirmacija kulture, živi vrlo intenzivno različitosti i multietničnost i može biti za primjer mnogima iako su možda percepcije malo drukčije - kazao je Tomić.

Istaknuo je kako je snaga današnjeg dana zapravo snaga dijaloga, razgovora i rada na zajedničkim ciljevima kulturnih institucija u Gradu Mostaru, Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru sa svim svojim kapacitetom.

- Ne treba sumnjati kako ćemo učiniti sve što možemo da postignemo cilj. Mostar je središte Europe po svemu, a nadam se kako ćemo i formalno postati Europska prijestolnica kulture, ali i da nakon toga živimo jedan dinamičan život u kojemu ćemo promovirati vrijednosti koje ima ovaj grad, narodi koji u njemu žive, građani, ali i cijela BiH - kazao je Tomić.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Elvir Zlomušica istaknuo je kako Univerzitet sa svim svojim kapacitetima, infrastrukturom i zaposlenicima stoji na raspolaganju Gradu Mostaru.

- Mi ćemo uraditi sve što je u našoj mogućnosti kako bi pomogli da Mostar postane Europska prijestolnica kulture - kazao je Zlomušica.

Jedan od članova Tima Mostar EPK 2024. Ivan Vukoja kazao je kako je projekt trenutno u fazi završetka pisanja takozvane "druge prijavne knjige".

- Sve je spremno i definirano, a sad se na radi na lijepom brušenju tog našeg sadržaja, odnosno teksta koji će ići u sklopu naše prijave. Nakon toga će uslijediti prijevod cijelog teksta i na kraju tiskanje programske knjižice s kojom će naša kandidatura biti službena - kazao je Vukoja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Svečana sjednica Senata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'