Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 12:22 |

Erdogan: Turska nastavlja pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u EU

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je na Samitu SEECP-a danas na Jahorini da je uspjeh Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi važan za mir, stabilnost i prosperitet cijelog kontinenta.

Istakao je da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u euroatlantske institucije, te da će se odluke EU o pregovorima o učlanjenju Albanije i Sjeverne Makedonije odraziti na budućnost cijele regije.

- Provođenje tih procesa van okvira prijašnjih obećanja naškodilo bi miru i stabilnosti u regiji ali i povjerenju u Evropsku uniju - naglasio je Erdogan.

Dodao je da je u posljednje vrijeme vidljivo da je politika proširenja EU blokirana od određenih kratkovidnih populističkih krugova.

- Negativni pravci podjela i diskriminacije koji se šire Evropom u posljednje vrijeme ne predstavljaju opasnost samo za unutrašnji mir kontinenta, već i za budućnost i potencijal da ova regija postane nada za mnoge - kazao je Erdogan.

Potcrtao je da vjeruje da će evropski lideri djelovati vizionarski i da će podržati ideal integracije Balkana u Evropsku uniju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom