Regija     | 09.07.2019. 11:41 |

Borissov: Regionu zapadnog Balkana trebaju hrabri političari

FENA Hana Imamović

JAHORINA, 9. jula (FENA) - Premijer Republike Bugarske Boyko Borissov kazao je u obraćanju danas na samitu predstavnicima zemalja članica Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini da je namjera ostaviti proces proširenja Evropske unije "živim" jer je to od izuzetne važnosti za zemlje koje još uvijek nisu članice Unije.

- Stvari moraju ići naprijed kada govorimo o zemljama zapadnog Balkana, to ističem na svim sastancima s predstavnicima EU. Znamo da Kosovo nije priznato od određenih zemalja i to je pitanje unutrašnje politike svake od zemalja - mišljenja je Borissov.

Ponovio je da predstavnici Srbije i Kosova trebaju sjesti za isti stol i razgovarati te pronaći dogovor o nekim pitanjima, ali sada su ponovo otvorene neke teme koje se tiču uvođenja carinskih nameta i takvi potezi narušavaju integraciju.

Za ovu regiju bilo bi dobro da ima, kaže Borissov, nultu stopu poreza i da svi budu ravnopravni, dodajući da ova zemlja ima otvorena pitanja s Turskom, ali o njima redovno razgovara na sastancima. Kazao je da u regionu postoje pozitivne stvari, ali o njima se nedovoljno govori.

- Ako u Sarajevu, gradu kojeg smatram svojim, ne možemo da se dogovorimo, možemo se porječkati i otvoreno razgovaramo pa da rezultat toga bude neki sporazum - podvukao je.

I on je izrazio žaljenje jer predstavnici Kosova ne prisustvuju samitu te je kazao da su ovom regionu pored prirodnih ljepota koje ima potrebni hrabri političari kako bi se riješila otvorena pitanja u svjetlu potrebe jačanja dobrosusjedskih odnosa.

Ovim skupom, na kojem prisustvuju predstavnici svih zemalja jugoistočne Evrope, BiH završava jednogodišnje predsjedavanje tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Džaferović danas u Solunu na samitu SEECP-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Ohridu na COSAP konferenciji

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH putuju u Ohrid na COSAP konferenciju

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'