Regija     | 09.07.2019. 11:22 |

Pendarovski: Zemlje regiona imaju zajedničku budućnost - članstvo u EU

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kazao je danas u obraćanju na samitu predstavnicima zemalja članica Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini da zemlje članice ove inicijative možda imaju različite viđenje prošlosti, ali svi imaju zajedničku budućnost, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Ovaj proces, napomenuo je, jedna je od nekoliko inicijativa koja imaju za cilj poboljšanje regionalne saradnje, ali to su ujedno i prilike da zemlje u tom procesu urade iskorak u smislu napredovanja prema tom zajedničkom cilju.

Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija Prespanskim sporazumom riješila višegodišnji spor s Grčkom oko imena države, a regionalnu saradnju produbili su i s Bugarskom potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu čime su zatvorena teška pitanja iz prošlosti.

- Sada smo blizu punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), a dobili smo i preporuku za otvaranje pregovora s EU. Sjeverna Makedonija ispunila je sve obaveze te zemlje članice EU trebaju ispuniti svoje obaveze - pojasnio je.

Podsjetio je na izjave iz EU 2014. godine kada je rečeno da zbog unutrašnjih pitanja EU proširenje će se odgoditi do 2019. godine, a sada se ponovo mogu čuti stavovi o odgađanju proširenja, ali Pendarovski smatra da se svi ovi procesi mogu odvijati paralelno jer pristupanje neke zemlje je proces koji može dugo trajati.

Budući da će uskoro biti formiran novi saziv Evropske komisije, Pendarovski napominje da proširenje nije samo političko nego je to geopolitičko pitanje koje će imati pozitivan efekat na cijeli kontinent.

Ovim skupom, na kojem prisustvuju predstavnici svih zemalja jugoistočne Evrope, BiH završava jednogodišnje predsjedavanje tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Skopje: Pendarovski i Rubin razgovarali o zajedničkoj borbi protiv antizapadnih dezinformacija

Pendarovski: Potrebno izvinjenje Bugarske za deportaciju makedonskih Jevreja

Džaferović danas u Solunu na samitu SEECP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo