Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 11:06 |

Meta: Prema Kosovu se treba odnositi sa poštovanjem

FENA Senka Trgovčević

JAHORINA, 9. jula (FENA) - Predsjednik Albanije Ilir Meta, tokom drugog danu samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), čestitao je Kosovu što će nakon Bosne i Hercegovine preuzeti predsjedavanje SEECP-om .

- Imamo još uvijek nekoliko bilateralnih izazova u našim naporima ka integraciji. S tim u vezi izražavam žaljenje što je Kosovo bilo primorano da ne učestvuje u ovom samitu. Kako se možemo pretvarati da imamo uspješnu saradnju ako neki od učesnika u ovom Procesu rade sve kako države ne bi imale koristi od regionalnih inicijativa - rekao je Meta.  

Zbog navedenog smatra da je obostrano poštivanje od ključne važnosti za bezbjednost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope.

- Zbog toga ovo je pravo vrijeme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i prema njoj se treba odnositi sa poštovanjem, naročito od strane susjeda - rekao je Meta.

U procesu evropskih integracija kaže da je Albanija svjesna da još ima dosta posla da se ispune kriteriji i standardi.

Zahvalio se Vijeću za regionalnu saradnju (RCC-u) koji daje podršku u unapređenju regionalne saradnje kroz razne projekte.  

 BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi „Bolja povezanost za bolji život“ koji je iniciran na samitu u Sofiji  1996. godine, sa namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da ima priliku predsjedavati SEECP-om. Prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. - 2004. godina.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Džaferović danas u Solunu na samitu SEECP-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Ohridu na COSAP konferenciji

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH putuju u Ohrid na COSAP konferenciju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana