Svijet     | 09.07.2019. 10:34 |

Afganistan za korak bliže miru nakon konferencije u Dohi

FENA Internet

DOHA, 9. jula (FENA) - Sveafganistanska konferencija u katarskoj prijestolnici Dohi koja je okupila afganistanske zaraćene strane završena je u utorak zajedničkim saopćenjem koje je pomjerilo tu zemlju za korak bliže miru dogovorom oko "mape puta" ka budućnosti zemlje i okončanja skoro 18-godišnjeg rata. 

Američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad izjavio je kako se nada da će sporazum biti postignut do 1. septembra, što bi omogućilo povlačenje američkih i NATO-ovih vojnika. On će tokom dana započeti osmi krug mirovnih pregovora s talibanima u Dohi, gdje je i održana dvodnevna konferencija.  

U današnjem saopćenju navodi da će poslijeratni Afganistan imati islamsko zakonodvsto, štitit će se ženska prava "u okviru islamskih vrijednosti" i osigurat će ravnopravnost za sve etničke grupe. Konferenciji su prisustvovali predstavnici vlade, ženskih grupa i afganistanskog građanskog društva u nastanku. Ona je imala za cilj da stvori neophodni nivo saglasnosti unutar podijeljenog afganistanskog društva.  

Nikakav datum nije određen za nove pregovore na kojima će brojne strane u dugom afganistanskom sukobu pokušati da razrade detalje budućeg islamskog sistema, razgovarati o tome kako će izgledati ustavna reforma i šta će se desiti s brojnim lokalnim paravojskama u savezništvu s moćnim raatnim vođama. Oni će također morati da se dotaknu pitanja kako da se ženska prava uklope u definiciju "islamskih vrijednosti", kao i to da li se treba stvoriti prijelazna administracija i kada se trebaju održati izbori.  

Na konferenciji je postignut dogovor da se održi momentum u mjerama gradnje povjerenja. One uključuju bezuslovno oslobađanje starih, hendikepiranih i bolesnih zatvorenika - iako nije pomenuto političko opredjeljenje tih zatvorenika i to da li su zarobljeni u ratu. Zaraćene strane također su se usaglasile da ne napadaju institucije kao što su bolnice ili škole, kao i nacionalnu infrastrukturu poput hidroelektrana. Dogovorile su se i da pokažu veću diplomatičnost kada međusobno komuniciraju.

Nije pomenuto primirje, za koje je Khalilzad izjavio da će biti predmet pregovora nakon dvodnevne konferencije.

Obje strane usaglasile su se, ipak, da učine više na zaštiti civila. Ujedinjene nacije izrazile su rastuću zabrinutost civilnim pogibijama u sukobu i kritikovale su rastući broj žrtava, uključujući i one iz intenziviranih američkih zračnih udara.

U današnjem saopćenju također se navodi da sve strane u sukobu žele međunarodne garante svakog konačnog sporazuma, prenosi Associated Press.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'