Svijet     | 08.07.2019. 20:28 |

U potresu na jugozapadu Irana 112 povrijeđenih

FENA Internet

TEHERAN, 8. jula (FENA) - Više od 100 osoba je povrijeđeno, a nekoliko zgrada je oštećeno u potresu jačine 5,7 stepeni Richterove skale, koji je danas pogodio jugozapad Irana.

Iranska poluzvanična novinska agencija ILNA navodi  da je sedam, od 112 povrijeđenih osoba, prevezeno u bolnicu dok je jedan stariji muškarac preminuo od posljedica srčanog udara tokom potresa.

Spasilački timovi pretražuju  planinsko područje oko grada Masjid Soleiman u provinciji Khuzestan na granici s Irakom, gdje je bio epicentar potresa, prenosi AP.

Oko 6.000 ljudi živi u 15 sela u blizini epicentra potresa.

Grada Masjid Soleiman udaljen je 450 kilometara od Teherana i poznat je po prvoj buštini nafte u Iranu i Bliskom istoku.

Na televizijskim snimcima vide se oštećene zgrade i ruševine.

Geološki topografski institut SAD saopćio je da je epicentar potresa bio 28 kilometara jugoistočno od Masjid Soleimana, na dubini od 10 kilometara.

Registrovano je najmanje pet naknadnih potresa, a podrhtavanje tla osjetilo se sve do Kuvajta.

Iman Nazarpour, lokalni stanovnik, izjavio je za AP kako je potres oštetio zgrade u središtu grada. Rahim Zaheri, još jedan stanovnik, rekao je da su se neke starije zgrade srušile, dok druge imaju pukotine.

Iran se nalazi na većim seizmičkim rasjedima i ima  prosječno jedan potres dnevno. Godine 2003. potres od 6,6 stepeni razorio je povijesni grad Bam u južnom Iranu, gdje je poginulo 26.000 ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta