Regija     | 08.07.2019. 13:13 |

Sastankom šefova diplomatije počeo samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), kojim se završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", počeo je danas sastankom šefova diplomatija zemalja članica Procesa u Sarajevu.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Domaćin sastanka je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, a učestvuju ministri vanjskih poslova Srbije, Turske i Bugarske Ivica Dačić, Mevlüt Çavuşoğlu i Ekatarina Zaharieva kao i predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Na sastanku su učestvovale i visoke delegacije učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te je razgovarano je o evropskim integracijama, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a te regionalnim procesima.

Samit se održava bez predstavnika Kosova i Albanije koji su u otkazali učešće jer smatraju da sve države nemaju jednak tretman.

Ministar Crnadak u obraćanju je skrenuo pažnju na značaj jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta.

Istaknuo je potrebu zajedničkog suočavanja sa svim savremenim izazovima, kao i činjenicu da današnje vrijeme pruža ogromne potencijale koje treba iskoristiti za zajednički prosperitet.

Naglasio je značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima.

Ocijenio je da je to preduvjet za postizanje bržeg ekonomskog rasta, modernizacije, održivog razvoja, kao i sveukupnog prosperiteta žitelja cijele regije.

Posebno je skrenuo pažnju na neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju, naglašavajući da je to od koristi ne samo za Jugoistočnu Evropu, već je u interesu cijelog evropskog kontinenta.

Drugi dan samita bit će upriličen na Jahorini kada bi se okupljenima trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Hamas nastavlja raditi na primirju u Gazi uprkos odsustvu izraelskih pregovarača

Cvijanović i novoimenovani katarski ambasador o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Države Katar

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom