Kultura     | 08.07.2019. 11:12 |

U okviru festivala 'Baščaršijske noći' sutra kaligrafska izložba i koncert

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Izložba kaligrafskih djela autora Saida Rezaija bit će postavljena sutra, 9. jula u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu o okviru ovogodišnjeg festivala "Baščaršijske noći".

Postavka se organizira u saradnji s Kulturnim centrom Irana gdje je Rezai i rođen, a posjetitelji će je moći pogledati naredna tri dana.

Said Rezaija je dao značajan doprinos razvoju kaligrafije izlažući na grupnim izložbama na Bijenalu slikarstva u Muzeju savremene umjetnosti, tokom oslikavanja galerije Asgari te Salona "Saba" na Festivalu "Fejr".

Kao samostalni autor izlagao je na Izložbi kaligrafije u galeriji Društva kaligrafa, zatim povodom Svjetskog dana zanata te u Centru za kulturu "Narges".

U okviru ovog sarajevskog festivala umjetnosti i kulture sutra će, također u Bosanskom kulturnom centru, biti upriličen koncert "Musica Bosnae" na kojem će nastupiti Elvis Sivčević na gitari i Šejla Glinac na violini.

Projekat podrazumijeva koncertno izvođenje originalno pisanih ili transkribovanih kompozicija bosanskohercegovačkih autora, kao i promociju domaćih autora i zaboravljenih muzičkih djela.

Iza ovog projekta stoji dvogodišnji naučno-istraživački rad, a program koncerta je pažljivo biran, dinamičan i prilagođen za izvođenje pred širokim auditorijem.

Za ovaj projekat kompozitor Asim Horozić je napisao kompoziciju "Balkanske igre" koju je posvetio Sivčeviću, a bit će sutra premijerno izvedena.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo