Kultura     | 07.07.2019. 17:41 |

Nevid teatar u Mostaru izveo predstavu 'Princeza Zlatka u kraljevstvu boja'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. srpnja (FENA) - U sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto 2019.", u mostarskom Pozorištu lutaka u nedjelju je premijerno izvedena predstava banjalučkog Nevid teatra "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja".

 Priča govori o Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznavajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svog oca kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

 Tekst predstave nastao je na osnovu motiva najboljih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru". Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta "Blago ispod krova" Sare Velage iz Jajca.

 Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta "Gdje se sakrila ljepota?" Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta "Domovinom mojom" Nedima Puriša iz Zenice, istaknuli su u Nevid teatru, navodeći Marka Dukića kao autora teksta koji ujedno potpisuje režiju i koreografiju.

 Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija-Bojanić, koje su zajedno s Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizite. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić.

 "Obrazovanje kroz igru" Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se financira u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija pod nazivom "Dijalog za budućnost: promoviranje društvene kohezije i raznolikosti u BiH".

 Predstava će biti izvedena i u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjoj Luci, priopćili su iz 'Mostarskog ljeta'.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta