Bosna i Hercegovina     | 07.07.2019. 13:59 |

KO SDA USK: Donesena odluka o početku pregovora sa klubovima stranaka

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 7. jula (FENA) - Na redovnoj sjednici Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona (KO SDA USK), pored ostalih aktuelnih tema, razgovarano je i o prvih šest mjeseci rada Vlade USK, te je konstatovano da Vlada Mustafe Ružnića i skupštinska većina koja je podržava nemaju jasnu viziju i pokazatelje svog rada.

Donesena je odluka o početku zvaničnih pregovora sa klubovima stranaka u Skupštini kantona - saopćeno je iz KO SDA USK.

- U prvom redu poziv će biti upućen našim partnerima na federalnom i državnom nivou, ali i ostalim klubovima stranaka koje imaju svoje zastupnike u Skupštini USK. Razgovarat ćemo o formiranju stabilne većine s konkretnim programom i kvalitetnim rješenjima problema građana našeg kantona. Također, želimo da proces formiranja vlasti bude transparentan pa da prekinemo s pogubnom praksom dogovaranja ad hoc interesnih većina i rušenja vlada preko noći - kazao je predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić.

Naveo je da je prvo polugodište 2019. u ovom kantonu obilježila, s jedne strane migrantska kriza, s druge, pak, potpuna bezidejnost kantonalne Vlade kad su u pitanju svakodnevni problemi građana.

- Od selektivnih isplata budžetskim korisnicima, preko nepotizma i zapošljavanja stranačkog kadra u javnim ustanovama, sve do skandaloznih pokušaja politizacije državne službe, Vlada USK je pokazala da je ne zanimaju građani već isključivo održavanje u životu krhke skupštinske većine - izjavio je Dedić.

Dodao je da je očito nesnalaženje Vlade u  oblastima zdravstva i obrazovanja, o čemu najviše govori podatak da su ljekari bili tokom ovih šest mjeseci u štrajku čak 42 dana, dok se za septembar sprema generalni štrajk u prosvjeti izazvan nepromišljenim najavama otpuštanja prosvjetnih radnika.

- Brojne štetne odluke ove Vlade prošle su skoro pa neprimjetno zbog migrantske krize, no vrijeme je da se konačno suočimo sa sve lošijim stanjem USK - kazao je Dedić.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom