Bosna i Hercegovina     | 06.07.2019. 11:23 |

Pripadnik holandskog bataljona poklonio autentičnu kameru iz Srebrenice

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu danas je posjetitila grupa pripadnika holandskog bataljona UN-a i ratnih veterana i tom prilikom uručili video-kameru koju su koristili 1994. u Srebrenici i pomoću koje su pravili videosnimke koji su se emitovali na holandskoj televiziji u to vrijeme.

Jedan od članova grupe Serge Janssen koji je i sačuvao tu video-kameru svake godine posjećuje Muzej sa svojom porodicom i prijateljima.

Kako su kazali direktorica Muzeja Suada Nožić i jedan od osnivača Muzeja Jasmin Mešković, Janssen je  već donirao i vrijedne eksponate među kojima vojnu uniformu i čizme u kojima je u prvoj polovini 1994. prvi put došao u Srebrenicu, kao i fotografije, dokumente..

- Dobro je da pripadnici mirovnih snaga koji su bili u BiH dolaze u BiH, pričaju o tome šta se uistinu desilo od 1992. do 1995. godine. Ohrabruje nas što pogotovo ove godine veliki broj pripadnika raznih međunarodnih snaga dolaze kako u Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, tako i Muzej žrtava rata i genocida u Mostaru i donose svoje predmete, priče, svjedočanja i  dovode svoje prijatelje i kolege - naveo je Mešković.  

Video-kameru koju je sačuvao Janssen smatra dijelom historije i smatrao je da je najbolje da je ustupi Muzeju.

- Kameru smo koristili svakodnevno bilježeći tako ljudsku svakodnevnicu u Srebrenici, a snimci su su se emitovali na  holandskoj televiziji u to vrijeme. Najviše što pamtim su razgovori koje sam snimio sa djecom – kazao je Janssen.

Jedan od onih koji najbolje poznaje Serga Janssena je Osman Avdić, a upoznali su se '94 godine u Srebrenici.  

- Komunicirali smo nekim engleskim jezikom koji nisam ni znao i nekako smo se uspjeli upoznati.  Nakon 17-18 godina smo ponovo stupili u kontakt, počeo je dolaziti u BiH, viđali smo se i zajedno išli u pohodu Marš mira u  Srebrenicu - kazao je Avdić.   

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Instalacija Anite Zečić za čuvanje sjećanja na civilne žrtve Prijedora (VIDEO)

Nukić: Sakupljam posmrtne ostatke i predmete kako bih pomogao porodicama (VIDEO)

Muzej o ratnim zločinima i genocidu najzornije govori o razmjerama rata (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!