Bosna i Hercegovina     | 05.07.2019. 16:01 |

U posljednjih nekoliko godina iz Brčkog otišlo oko 3.500 mladih

FENA Saopćenje

BRČKO, 5. srpnja (FENA) - U okviru manifestacije "1. Susreti mladih Brčko distrikta BiH", u petak je održana konferencija za mlade pod nazivom "Pokreni i promijeni".

Na panel diskusiji otvorene su razne teme poput obrazovanja i tržišta rada, mladih i zapošljavanja, omladinskog poduzetništva, aktivizma pa sve do gorućeg pitanja odlaska mladih.

Također, izneseni su i obrađeni statistički podaci koje su prikupili članovi Vijeća mladih Brčko distrikta BiH, a koji nude odgovore vezane za probleme i potrebe mladih u Distriktu.

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je rekao kako se nada da će konferencija dati pozitivne rezultate i da će nakon panel diskusije biti predložena određena rješenja lokalnim institucijama vlasti koja će biti jedna od parametara u kreiranju politika.

"Ono što bi trebali omogućiti mladima je da realiziraju svoje ideje kako bi i ostajali na ovim područjima. Također, Zakon o mladima predviđa i donošenje strategije tako da će ona sasvim sigurno, na određeni način biti usklađena i s entitetskim strategijama, odnosno na razini BiH. Mislim da su problemi mladih i u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu identični i odgovor na te izazove treba biti identičan", kazao je Milić.

Tea Ružić iz Vijeća mladih Brčko distrikta BiH istaknula je da se svi u regiji susreću s odlaskom mladih i podsjetila kako iz Distrikta odlaze i obitelji koje imaju solidna novčana primanja.

"Nažalost, oko 3.500 mladih otišlo je iz Distrikta u posljednjih nekoliko godina i zabrinjavajuće je da Distrikt prednjači od ostalih u tom broju. Upravo ovo je jedan od razloga i motiva zbog čega smo organizirali Susret mladih. Smatramo da Brčko nema toliki razlog zbog kojeg veliki broj mladih odlazi", kazala je Ružić.

Sudionik današnje konferencije bio je i student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu Josip Perkušić koji je na osnovi svog iskustva kazao da uvijek ima mjesta za napredak kada su u pitanju mladi i da treba djelovati prema boljim promjenama, a isto tako ističe kako takav stav trebaju imati mladi u Brčkom, ali i cijeloj i BiH.

Predsjednik UO Omladinskog saveza Republike Srpske Nebojša Stevanović istaknuo je kako je potrebno što prije zaustaviti trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

"Trend odlaska mladih je problem. Jedan od preduvjeta da ne odlaze je da se povećaju plaće kako bi ostali ovdje i formirali obitelji. Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i slično", kazao je Stevanović.

Osim predstavnika udruga, gospodarstvenika i građana konferenciji su nazočili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH.

Inače, Susreti mladih održavaju se u organizaciji Vijeća mladih Brčko distrikta BiH te uz potporu Vlade Brčko distrikta BiH, a trajat će do subote, 6. srpnja. Osim radnog dijela planirano je i druženje omladine na izletištu "Ficibajer" kao i plovidba rijekom Savom, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!