Kultura     | 05.07.2019. 15:27 |

Predavanje i koncert posvećeni bh. kompozitorima 'Bartolomejevo putovanje'

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 5. jula (FENA) - Mladi bosanskohercegovački pijanist s međunarodnom karijerom Bartolomej Stanković danas je u okviru Pratećeg programa "Pozorišnih/Kazališnih igara" u Jajcu održao predavanje "Djela za klavir bh. kompozitora od kraja 19. stoljeća do danas".

Mladi pijanista je publiku proveo kroz imena i djela poznatih i manje poznatih bh. kompozitora.

Neka od imena koja je Bartolomej Stanković spomenuo tokom prezentacijije, sa čijim radom je u kratkom crtama upoznao publiku, su: Franjo Bosanac, Milena Mrazović,  fra. Nenad Dujić, Milan Prebanda, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, Josip Magdić, David Mastikosa, Dino Rešidbegović, Dario Vučić, Armen Škobalja i Dražen Kosorića, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đender, Ivan Čavlović, Asim Horozić, Ališer Sijarić i brojna druga.

Stanković je spomenuo i ženu Omer paše Latasa Zubejdu Latas koja je svirala klavir, a i komponovala iako nije bila školovani kompozitor.

Također je istakao da je pijanistica Milena Mrazović u Banjoj Luci održala prvi koncert klasične glazbe u Bosni i Hercegovini.

Bartolomej Stanković koji je u svom radu posvećen upravo stvaralaštvu bh. kompozitora istakao je malu izvođenost njihovih djela, naglasivši da postoje djela koje dožive samo praizvedbe ili tek dva izvođenja u 40 godina.

Večeras će u Domu kulture Stanković održati koncert "Bartolomejevo putovanje", a na programu su djela 14 bh. kompozitora.

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist, docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović, a u Sarajevu je 2006. godine završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić te u Italiji upisao postdiplomski studij na Steinway Academy u Veroni, u klasi pijanista Federica Gianella. Usavršavao se na značajnim europskim seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Arsen Čarkić, Grigory Gruzman, Danijel Detoni, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim natjecanjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt "Klavir – kroz historiju i građu". Godine 2018. izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album "Balkan Madness BH edition" s djelima odabranih bosanskohercegovačkih skladatelja, a trenutno je u pripremi i drugi album.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na sceni Doma kulture Jajce 'Sretni ljudi' HNK Mostar reditelja Ivana Lea Leme

Petković Liker: Ako smo iskreni prema sebi, temi i kazalištu, a najviše publici, onda je sve moguće

Zbog posljedica nevremena otkazano igranje predstave 'Hrkači' na Pozorišnim igrama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana