Kultura     | 05.07.2019. 13:53 |

Grand Prix NAFF-a dobio moldavski animirani film 'Krila'

FENA Saopćenje

NEUM, 5. srpnja (FENA) - Animirani film "Krila", moldavskog autora Dmitrija Vološina, proglašen je najboljim ostvarenjem 14. međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF) koji je u četvrtak navečer zatvoren u Neumu.

Pored osvajanja Grand Prixa, film "Krila" proglašen je najboljim i u kategoriji za najbolju 3D animaciju.

Autor filma je Dmitrij Vološin iz Moldavije, a film govori o astronautu koji je od djetinjstva sanjao o tome da leti i da je slobodan. Ostvaruje svoj san i leti nebom no zapravo je zatvoren u kapsuli svemirskog broda.

"Hvala svima, hvala prijateljima, hvala mom timu, hvala ljudima na NAFF-u. Za nas je BiH jedno posebno otkriće", rekao je Vološin nakon što je dobio Grand Prix NAFF-a 2019.

Nagrada koja se dodjeljuje za likovnost ove godine otišla je u ruke autora iz SAD-a za film "Dva balona". Autorica animacije ovog filma je Vanessa Pridgen.

Najboljim studentskim filmom proglašen je "Puls", koji dolazi iz Francuske, dok je nagradu za najbolju glazbu dobio ruski film "Koncert vatre" iz Rusije.

Nagrada za najbolju animaciju i ostale tehnike otišla je u ruke srbijanskih autora - Ane Nedeljković i Nikole Majdaka za film "Putovanje".

Posebna nagrada koja se dodjeljuje od 2017. godine na NAFF-u u čast oskarovca Dušana Vukotića, a dodjeljuje se mladim autorima iz regije kao poticaj za daljnji rad, ove godine otišla je u ruke autorice Ive Ćirić iz Srbije za film "Florigami".

Usporedo s projekcijama u Neumu, filmovi na NAFF-u ove godine prikazivani su i u Mostaru. Nagrada Grada Mostara otišla je u ruke dva autora iz Španjolske, Raula i Aitora, za film "VS Santa".

Najbolju 2D animaciju ove godine na NAFF-u imao je film "Muzička kutija" iz Kine.

Na NAFF-u je ove godine prikazano ukupno 58 ostvarenja u natjecateljskom dijelu programu te 18 u programu izvan konkurencije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Domaći festivali animacije i mlade snage popravljaju 'krvnu sliku' bh. animiranog filma

Film „Stan psa“ pobjednik 18. izdanja NAFF-a

NAFF se bliži kraju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom