Ekonomija     | 05.07.2019. 14:19 |

FUZIP - Sto subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, federalni inspektori su vršili nadzore na području Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Zapadno-hercegovačkog, Bosanskopodrinjskog, Srednjebosanskog i Kantona 10.

Od 17. maja pa  zaključno s 4. julom , izvršena su 1.902 inspekcijska nadzora i 21 kontrolni nadzor; utvrđeno je 1.186 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 1.186 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu 1.706.110 KM; utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 177.245 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak; izrečeno je 114 upravnih mjera, od kojih se 55 odnose na mjere privremene zabrane rada. Od 696 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima; konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 100 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Od početka prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, od 18. marta do 4. jula 2019., inspekcijski nadzori su vršeni u svih 10 kantona u Federaciji BiH, a izvršeno je 4.675 inspekcijskih nadzora i 98 kontrolnih nadzora; utvrđeno je 2.899 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 2.899 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu 4.104.032 KM; utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 1.630.354,72 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak; izrečeno je 599 upravnih mjera, od kojih se 167 odnose na mjere privremene zabrane rada. Od 1.555 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da tri subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 220 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Pojačane inspekcijske aktivnosti bit će nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBiH.

- Apelujemo na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP: telefon za prijave 033/22 66 44, e-mail info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo - kaže se u saopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana