Svijet     | 05.07.2019. 11:38 |

Italija zabranila da brod s 54 migranta uplovi na otok Lampedusu

FENA Internet

RIM, 5. jula (FENA) - Italijanska humanitarna grupa kojoj je zabranjeno da brod uplovi na otok Lampedusu saopćila je u petak kako odbija da prebaci 54 spašena migranta na Maltu zbog velike daljine i zbog psihičkog stanja onih koji se nalaze na brodu.

Humanitarna grupa Spašavanje ljudi Mediterana objavila je u tweetu da je brodu koji se nalazio kod najjužnijeg italijanskog otoka Lampeduse u neposrednoj blizini italijanskih teritorijalnih voda zabranjeno uplovljavanje u italijanske luke. Migranti su u četvrtak spašeni iz gumenog čamca kod libijske obale.

Ta nevladina organizacija saopćila je da je dekret italijanske vlade nelegitiman jer se ne može primjeniti na ljude spašene na moru i zbog toga što Italija ne može zabraniti brodu koji plovi pod italijanskom zastavom ulazak u njene vode. 

Malta je saopćila da će prihvatiti migrante u sporazumu s Italijom. Sporazum koji je objavila Malta u četvrtak navečer izgleda ima za cilj izbjeći dvadesetprvi spor otkako je italijanska populistička vlada  počela zabranjivati pristup svakoj svojoj luci za humanitarne grupe koje spašavaju migrante na moru.

Italija insistira da bi libijska obalna straža mogla intervenirati i vraćati ljude u Libiju, u inicijativi za koju nevladine organizacije tvrde da krši pomorsko pravo jer Libija nije sigurna zemlja, što je i potvrđeno zračnim udarom po migrantskom centru u ovoj sedmici u kome su ubijeni deseci ljudi. 

Italijanske vlasti tvrde da brodovi ohrabruju krijumčare ljudima i da je Italija nepravedno pritisnuta bremenom migranata koji dolaze iz sjeverne Afrike prema Evropi.

Nova drama na moru uslijedila je nakon 17-dnevnog sporenja između Italije i njemačkog spasilačkog broda koji je okončan  kada je kapetanica njemačkog broda usprkosila naređenjima italijanskih vlasti i ukrcala je brod u najveću luku na Lampedusi, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana