Regija     | 04.07.2019. 18:23 |

Slovenska oporba zahtijeva opoziv mješovitih ophodnji na granici s Italijom

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 4. srpnja (FENA) - Slovenska parlamentarna oporba zatražila je u četvrtak hitno sazivanje parlamentarnog odbora za unutarnju politiku na kojemu će tražiti ukidanje ovaj tjedan uvedenih zajedničkih policijskih ophodnja na granici Slovenije i Italije čiji je cilj sprječavanje ilegalnih migracija.

 Zastupnici iz demokršćanske Nove Slovenije (NSI) naveli su u obrazloženju zahtjeva za hitnu sjednicu da je pristanak na zajedničko patroliranje s Italijom na granici bila pogreška jer se time u suprotnosti s tvrdnjama slovenskog MUP-a zapravo priznaje da Slovenija "ne kontrolira situaciju" na svojoj granici s Hrvatskom, zbog čega bi, kako navode, i umjesto jačih kontrola na granici s Italijom trebalo pojačati kontrole na granici s Hrvatskom i to "pojačanim policijskim nadzorom i aktiviranjem vojske".

 Stranka uz to navodi da bi jače mjere kontrole na južnoj, schengenskoj granici umjesto na granici s Italijom, Sloveniji dalo za pravo da od Austrije zatraži ukidanje produljenje suspenzije schengenskog režima na međudržavnoj granici, dok bi zatvaranje granice s Italijom za migrante značilo da bi se Slovenija mogla pretvoriti u "džep" u kojemu bi ostale tisuće ilegalnih migranata.

 Bojazan Slovenije od mogućih poteza Italije ako zajedničke ophodnje u iduća tri mjeseca ne uspiju bitnije smanjiti broj ilegalnih migranata koji balkanskom rutom idu prema Italiji povećavaju nove izjave talijanskog ministra unutarnjih poslova Matea Salvinija da bi njegova zemlja u tom slučaju prema Sloveniji mogla postaviti barijere duž cijele granice, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom