Ekonomija     | 04.07.2019. 17:29 |

Džindić : Do kraja godine partner za Aluminij ili kraj poslovanja (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 4. jula (FENA) -  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je kako Aluminij d.d. Mostar mora do Nove godine nekako preživjeti, a od Nove godine mora imati strateškog partnera i sigurno i stabilno poslovanje na tržišnim uslovima ili će biti kraj poslovanja.

Džindić i dužnosnici Vlade Federacije BiH razgovarali su danas sa predstavnicima konzorcija Emirates Global Aluminium (EGA) o stanju i budućnosti mostarskog Aluminija, a protekle sedmice održali su sastanak sa predstavnicima švicarskog  Glencora.

Džindić je na pres-konferenciji podsjetio da je raniji revizorski izvještaj za Aluminij sugerirao dvije opcije - pronalazak strateškog partnera ili stečaj.

Resorni ministar je ocijenio da su oba sastanka sa potencijalnim investitorima bila uspješna, ali da je ponuda EGA bila konkretnija. Naveo je da je u međuvremenu Vlada FBiH dobila dopis Glencorea u kojem traže ponovni sastanak, te da će nastavak pregovora vjerovatno biti sutra.  

- Današnji sastanak sa EGA bio je konkretniji. Oni godišnje proizvode dva i po miliona tona aluminija. Zanimljivo je da se ne bave samo topljenjem aluminija i prodajom sirovine, već i recikliranjem aluminija, kao i finalnom proizvodnjom - rekao je Džindić.  

Predloženi koncept od EGA jeste da se najprije urade finasijska i tehnička analiza, a na sastanku je spomenuto i kreiranje petogodišnjeg plana rada Aluminija koji bi trebao dovesti do oporavka kompanije. Također, spominjalo se i da planiraju povećanje proizvodnje 100 posto.

Na sastanku je posebno istaknuto, kako je kazao Džindić, da su trenutno najveća vrijednost Aluminija iskustvo njegovih radnika i kvalifikovana radna snaga.

Pogledajte http://fena.ba/video/3146/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16d35Jgqgvajx5vP7G25hgQCddkTkwpUZ?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Džindić na energetsko-klimatskom skupu u Beču: Federacija BiH ispunjava strateške ciljeve

Džindić: Očekujem donošenje izmjena Zakona o električnoj energiji (VIDEO)

Džindić: Dogovorili smo sve što se tiče zahtjeva rudara (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo