Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 15:56 |

Šehić: Potrebno mijenjati izborni zakon (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

TUZLA, 4. jula (FENA) - Predsjednik strateškog odbora koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić ukazao je na važnost Izbornog zakona BiH, koji je ogledalo demokratije, države, poštivanje ljudskih i građanskih prava, jednakosti građana BiH.

- Upravo zbog toga potrebno je mijenjati Izborni zakon BiH implementirajući odluke Evropskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova u našoj državi - rekao je on.

Smatra da većini političara u našoj državi, ne odgovara nikakva promjena na bolje.

- BiH je po mnogim statističkim podacima, ne samo evropske nego i svjetske ljestvice, na dnu. To pokazuje činjenica da imamo vlast koja vodi računa isključivo o svojim ličnim i stranačkim interesima, a ne o interesima građana. Temelj uspješne politike je moral i etika, ali moral i etika ne postoje u našem društvu, a kada nema morala i etike onda imate neuspješnu vlast i neuspješnu državu kao što je BiH - istakao je Šehić.

Direktor projekta "Pod lupom" Dario Jovanović smatra da se treba ozbiljno baviti izmjenama Izbornog zakona BiH, te podsjetio da su zadnje izmjene bile 2016.godine, i bile su uglavnom tehničke prirode.

- Koalicija "Pod lupom" ima 35 preporuka, od toga 15 su prioritetne i moraju se hitno usvojiti. Dio preporuka odnosi se i na uvođenje novih tehnologija u izborni proces, smanjenje unutarstranačkog praga, implementaciju presuda, ali i određena tehnička unapređenja u izbornom procesu - rekao je Jovanović.

Tokom diskusije, naglašena je potreba da se pooštre finansijske i druge sankcije za kršenje zakona, te da se mora insistirati na utvrđivanju odgovornosti i sankcionisanju prekršioca - a to uključuje i krivičnu odgovornost tamo gdje postoje elementi za to.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3140

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1iVRm7v_q5-lataUB2hJDqHlhV716YV6F?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'