Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 13:01 |

Zatraženo kažnjavanje bivših goraždanskih policajaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Tužilaštvo BiH zatražilo je kažnjavanje Ibre Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića za zločine u Goraždu počinjene od jula 1992. do februara 1993. godine.

U završnoj riječi, Državno tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost bivših policijskih rukovodilaca za nezakonito zatvaranje, ubistva, nečovječno postupanje i oduzimanje prava na pravično suđenje, javlja BIRN BiH. 

Tužiteljica Marijana Čobović podsjetila je na iskaze svjedoka koji su govorili o zatvaranju srpskih civila iz Goražda i sela Bučje bez rješenja, sudskog postupka ili opravdanih bezbjednosnih razloga.

Ona je navela da je dokazano kako je Merkez, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), prihvatio nezakonitu naredbu Ratnog predsjedništva u julu 1992. godine i izabrao prostor u koji će biti smješteno stotinjak civila.

Po riječima tužiteljice, dokazano je da je od septembra 1992. dužnost načelnika de factoobavljao Bogunić, a da je Hurić bio komandir Stanice policije.

Tužiteljica je rekla da su civili mjesecima bili zatvoreni u SJB-u i četiri stana. Navela je da su svjedoci govorili da su “ležali k'o sardine” i vršili nuždu u ćeliji, da se nisu okupali šest mjeseci, da su se pojavile zarazne bolesti, te da su neki smršali i do 45 kilograma.

Prema tužiteljici, od posljedica zatvaranja preminuo je Božo Krstović, koji je bio u starijoj životnoj dobi. Ona je podsjetila na svjedočenja o sudbini Dušana Čarapića, koji se pokušao ubiti a potom je umro u Domu zdravlja, te nastavnika Pere Jovanovića, koji je stradao od posljedica granatiranja.

Čobović je kazala da su civili zatvoreni u stanovima čuli da im Merkez ne dâ da siđu u podrum za vrijeme granatiranja i da im je poručio da će ih, “ako im dođe, svezati za terasu pa nek ih pobiju njihovi”.

- Tačno je da su stanovnici Goražda bili u teškim uslovima, ali su zatvoreni civili bili u mnogo težoj situaciji - istakla je Čobović.

Kad je riječ o svjedocima odbrane, tužiteljica je ocijenila da su se oni sjećali samo onog što ide u prilog optuženima.

Završne riječi odbrana zakazane su za 25. juli.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Crnogorski ministar odbio Kosovu izručiti državljanina Srbije osumnjičenog za ratni zločin

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom