Svijet     | 04.07.2019. 12:25 |

Tusk traži od Evropskog parlamenta da odobri imenovanje Ursule von der Leyen

FENA Internet

BRUXELLES, 4. jula  (FENA) - Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u četvrtak je zatražio od Evropskog parlamenta da odobri imenovanje Njemice Ursule von der Leyen kao naredne čelnice Evropske komisije.

- Po prvi put ostvarili smo savršeni spolni balans na vodećim pozicijama. Evropa ne samo da priča o ženama, ona je izabrala ženu - poručio je Tusk parlamentu, koji će glasati o imenovanju  Ursule von der Leyen sredinom jula.

- Nadam se da će to inspirirati Evropski parlament u donošenju njegove odluke - kazao je on, nakon što je 28 nacionalnih lidera bloka izabralo nove čelnike vodećih institucija EU za  narednih pet godina. 

Njihove trodnevne rasprave bile su haotične, naglašavajući podijele unutar proevropskih stranaka centra u EU i njihove implikacije po budući proces donošenja odluka u najvećem svjetskom trgovinskom bloku s pola milijarde ljudi, prenosi Reuters.

Tusk je, međutim, izjavio da je konačna odluka postignuta konsensuzom i da je trebalo manje vremena nego prije pet godina kada je blok posljednji put izabrao svoje čelništvo koje je predvodilo Evropu u bavljenju svim pitanjima - od trgovine do migracija i sigurnosti.

- Jasno je da samo onda kada smo jedinstveni možemo biti protuteža vodećim globalnim akterima - kazao je.

Dok je u vodećim pozicijama u EU ostvarena značajna zastupljenost žena i balans između konzervativaca, socijalista i liberala, istočne članice bloka su izostavljene, skupa sa zelenim, koji su ostvarili solidan rezultat na evropskim izborima održanim u maju. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: Nadam se da će današnja odluka dovesti do još većeg napretka

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Evropski parlament odobrio značajan zakon o umjetnoj inteligenciji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo