Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 11:51 |

UABNOR u Mostaru obilježio Dan borca

FENA Denis Leko

MOSTAR, 4. srpnja (FENA) - Polaganjem vijenaca u četvrtak na Partizanskom groblju u Mostaru, Udruženje antifašista i boraca (UAB) NOR-a Mostar obilježilo je 78. godišnjicu donošenja odluke Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) o podizanju oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora, koji se u SFRJ obilježavao kao Dan borca.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako se 4. srpnja, kao i svaki drugi datum za koji je povijest rekla da je u jednom periodu bio važan, ne treba zanemarivati.

- Ovaj poziv koji se dogodio na današnji dan 1941. godine na kraju je rezultirao oslobađanjem zemlje od fašističkog okupatora. Bilo je tu grešaka, bilo je kasnijih odstupanja, ali ne govorimo o tome. Mi govorimo o hrabrosti jedne grupe ljudi koji su se borili i za ondašnje republike, odnosno sadašnje države, a to po našem mišljenju ne treba zanemarivati - kazao je Đulić.

Dodao je kako brojni sinovi i kćeri Mostara, Hercegovine i cijele BiH, svih naroda i nacionalnih manjina, počivaju na Partizanskom groblju u Mostaru.

- Dvije trećine njih nisu bili članovi komunističke partije i zbog svega toga mislim da datume iz prošlosti trebamo obilježavati. Kada bi to imala Francuska ili Engleska, oni bi od toga napravili svjetske ceremonije proslave, a nama nameću da se toga stidimo, da je to krivo - kazao je Đulić.

Istaknuo je kako svaki rat, svaka revolucija pravi greške, ali da ima i dobrih stvari.

- Mi smo ovdje uime tih dobrih stvari, uime hrabrosti. Došli smo položiti cvijeće da kažemo kako ima nas koji u nekakvom pojedinačnom i kolektivnom sjećanju imamo i taj 4. srpnja, kojim odajemo počast i prisjećamo se svih onih koji su u tom četverogodišnjem periodu nosili pušku i borili se protiv okupatora - kazao je Đulić.

Inače, na sjednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održanoj 4. srpnja 1941. godine u Beogradu, donesena je odluka o podizanju oružanog ustanka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

U Mostaru počele Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu