Svijet     | 04.07.2019. 09:58 |

Guterres 'zgrožen' napadom na prihvatni centar u Libiji, poziva na prekid vatre

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 4. jula (FENA) - Generalni sekretar  UN-a Antonio Guterres "zgrožen" je zračnim udarima na prihvatni centar istočno od libijske prijestonice Tripolija, izjavio je njegov portparol. 

Čelnik Svjetske organizacije osudio je na najoštriji mogući način  taj "užasavajući incident" u kome je u srijedu ujutro ubijeno najmanje 44-ero migranata i izbjeglica, izjavio je njegov portparol  Stephane Dujarric, dodajući da je Guterres uputio najdublje saučešće porodicama žrtava i poželio je brzi oporavak onima koji su ranjeni.

Generalni sekretar pozvao je na nezavisnu istragu okolnosti incidenta, i da se osigura da počinioci tog zločina budu privedeni pravdi, naglašavajući da su Ujedinjene nacije pružile stranama tačne koordinate prihvatnog centra, saopćio je Dujarric.

Guterres je podsjetio sve strane na njihove obaveze po međunarodnom hmanitarnom pravu da poduzmu sve izvodive mjere predostrožnosti kako bi izbjegle, i u svakom slučaju minimizirale gubitke civilnih života, te da se suzdrže od napada na civilne ciljeve.

- Ovaj incident ukazuje na urgentnost toga da se svim izbjeglicama i migrantima pruži sigurno utočište dok se obrađuju njihove molbe za azilom kako bi sigurno mogli biti vraćeni. Generalni sekretar ponavlja svoj poziv za trenutnim prekidom vatre u Libiji i povratak političkom dijalogu - izjavio je Dujarric.

Libija prolazi kroz eskalaciju nasilja i političke nestabilnosti od svrgavanja pokojnog čelnika Muammara Gaddafija  u 2011.godini, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta