Svijet     | 04.07.2019. 08:55 |

Putin danas u Vatikanu i Italiji

FENA Internet

MOSKVA, 4. jula (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon četiri godine, bit će u četvrtak u jednodnevnoj službenoj posjeti Vatikanu i Italiji.

Prema riječima Putinova savjetnika Jurija Ušakova ruski predsjednik će  započeti svoj posjet s Vatikanom.

Rekao je da će se na razgovorima s papom Franjom dotaknuti i međunarodne teme.

"Vrlo je važno napomenuti da stranke pristupaju sa bliskih ili praktički identičnih pozicija važnim međunarodnim temama kao što su borba protiv terorizma i vjerskog ekstremizma, sprečavanje ekoloških i vještačkih katastrofa, zaštita kršćana u zonama sukoba, održavanje zajedničkih humanističkih vrijednosti, razvoj međureligijskih, među-civilizacijski dijalog ", rekao je Ušakov.

Putin tokom današnje posjete Vatikanu neće pokretati pitanje poziva papi Franji da posjeti Rusiju, kazao je novinarima Ušakov.

"To pitanje sada nije u planu. Mislim da to pitanje neće pokretati ni naša strana ni Vatikan. Treba da uzmemo u obzir međucrkvenu komponentu naših odnosa, pošto papa nije samo lider države Vatikan, već i poglavar Rimokatoličke crkve", rekao je Ušakov.

Istaknuo je da program Putinova službenog posjeta Rimu uključuje sastanak s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarelom na radnom doručku i razgovora s premijerom Giuseppeom Conteom i učešće na Forumu rusko-italijanskog dijaloga civilnog društva.

U ruskoj delegaciji su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, te ministri kulture, zdravstva, industrije i trgovine, energetike i predstavnik  ruskih željeznica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vatikan: Operacija promjene spola ugrožava 'jedinstveno dostojanstvo' osobe

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Davankova podržali Rusi u Crnoj Gori i Srbiji, Putin uvjerljiv u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana