Najave     | 04.07.2019. 09:00 |

'Trg ratnika' na programu 'Mostarskog ljeta'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. jula (FENA) . U okviru "Mostarskog ljeta" u petak, 5. jula, u 20 sati, publika će u Narodnom pozorištu Mostar moći pogledati nagrađivanu predstavu reditelja Dine Mustafića "Trg Ratnika".

Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora, koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

"Predstava Trg ratnika nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli", rekla je Belma Lizde Kurt.

Nick Wood u drami "Trg ratnika", umjesto "skice rata", nudi nevjerovatno precizan portret žrtava.

"Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju 'rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana'. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je 'proces', a ne tek nesretan i prolazan trenutak. Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj 'znanosti'. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od 'ponavljanja'. Ispit je svaki dan", navode organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije