Regija     | 03.07.2019. 19:58 |

Ferraris: Crna Gora energetski centar zemalja Balkana

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 3. srpnja (FENA) - Projekt podmorskog kabla između Crne Gore i Italije investicija je koja će omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar zemalja Balkana, kazao je u srijedu izvršni direktor Terne Luigi Ferraris prilikom susreta s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i pritom najavio puštanje kabla u rad do kraja godine.

 Ferraris je kazao kako je riječ o povijesnom projektu koji će uspostaviti most između Italije i Crne Gore, ali i EU i zapadnog Balkana i naglasio kako je najveći benefit te investicije to što će omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana i stvoriti uvjete za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju.

 Crnogorski predsjednik Đukanović istaknuo je da Crna Gora kroz razvoj partnerskih odnosa želi europske standarde i kvalitet i zahvalio kompaniji Terna za profesionalan i odgovoran odnos prema, kako je kazao, jednom od najznačajnijih projekata za Crnu Goru i regiju.  

 "Ovaj naš zajednički projekt jedan je od najvažnijih za razvoj Crne Gore, ali i za razvoj regije. Kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora će nastaviti ekonomski rast i razvoj", poručio je Đukanović, prenosi RTCG.

 Jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata na Mediteranu imat će 450 km kablova, od kojih je čak 420 km pod vodom postavljenih na dubini od 1.100 m. Prenosit će 600 megavata struje i još toliko završetkom druge faze. Terna je tijekom realizacije projekta uložila i 60 milijuna eura u razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo