Regija     | 03.07.2019. 14:49 |

Vučić: Međunarodna zajednica uz šutnju promatra akcije kosovskih vlasti

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 3. srpnja (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u srijedu međunarodnu zajednicu da uz šutnju promatra akcije kosovskih vlasti, ustvrdivši kako Priština uvođenjem taksi na robu iz Srbije želi postići dugoročne ciljeve - zauzimanje kosovskog sjevera, većinski naseljenog Srbima, te protjerivanje ostatka Srba s Kosova.

 "Zašto dijelovi međunarodne zajednice sudjeluju u tome ili šutnjom prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i vjeruju kako je moguće da Albanci tako riješe i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom 'sosu'", ocijenio je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

 Vučić je rekao kako su "oni tu kašu zakuhali i sada ne mogu izići iz toga, a vide da ih njihovo 'čedo' više ne sluša kao ranije".

 Komentirajući dvodnevnu akciju koju su organizirali poduzetnici sa sjevera Kosova, zatvarajući trgovine, tržnice, pekare, ljekarne i ugostiteljske objekte u znak prosvjeda zbog carinskih pristojbi na robu iz Srbije koje Priština primjenjuje već sedam mjeseci, Vučić je rekao kako svaki put kada Srbi sa sjevera Kosova pojačaju svoj otpor uslijede i pojačani pritisci iz Prištine, uhićenja i maltretiranja.

 "Kompletna suradnička mreža je uvijek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinske službe sa Zapada", ocijenio je Vučić.

 On je situaciju na sjeveru Kosova ocijenio "složenom i sve težom", naglasivši kako su teškoće u opskrbi "sve veće" i da osim hrane nedostaju i lijekovi, te medicinski i sanitetski materijal.

 Vučić je istaknuo da je Priština uz pomoć dijela međunarodne zajednice uspostavila mrežu u medijskoj, političkoj i crkvenoj sferi, kako bi imala opravdanje za sve.

 Poručio je da će se Beograd "snalaziti kako zna" da svojim sunarodnjacima na sjeveru Kosova dopremi hranu, vodu i lijekove te da će Srbija biti uz kosovske Srbe "i neće dopustiti da budu gladni", prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'