Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 13:41 |

Kantonalna bolnica Zenica drugu godinu zaredom poslovala pozitivno

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 03. jula (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je u nastavku 10. sjednice, 18 glasova za, šest protiv i tri suzdržana, izvještaj o radu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) za 2018. godinu, koja je i drugi put uzastopno poslovala pozitivno, ovog puta s nešto preko 700.000 KM.

Direktor te ustanove Rasim Skomorac napomenuo je kako su prošle godine dobili 55.000.000 KM paušala od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZO ZDK), a što čini 80 posto budžeta, kao i da je nastavljen trend opće stabilizacije stanja.

- Za razliku od nekih drugih ustanova, u cjelosti smo ispoštovali i Kolektivni ugovor prema našim zaposlenicima, kojima smo, nakon dugo godina, isplatili i zasluženi regres. Uspjeli smo stabilizirati i snabdjevanje svim lijekovima i potrebnim materijalima- kazao je Skomorac, koji napominje kako redovno izmiruju i kreditne obaveze za kredit od 16,5 miliona KM, kojim su prije dvije godine isplatili sva zaostala potraživanja. Prvi smo u Bosni i Hercegovini uspjeli potpisati i ugovor o javno-privatnom partnerstvu (Interventna kardiologija-op.a.), koji smo doveli pred realizaciju. Završili smo i sve poslove oko projekta energetske efikasnosti, koji je najkapitalniji projekat i najveće ulaganje u KBZ od njezine izgradnje, koji će promijeniti i lice i sadržaje bolnice te značajno poboljšati kvalitetu boravka pacijenata i rad zaposlenika – najavio je Skomorac.

KBZ je, napomenuo je Skomorac, ispunio i mnoge zahtjeve za dobijanje statusa Univerzitetske bolnice, kako bi postali naučna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici.

- Komisija Federalnog ministarstva zdravstva dala nam je saglasnost za obavljanje tercijarne djelatnosti i na taj način stvorili uslove da idemo dalje u tom procesu. Zadnji odgovor bio je da KBZ kao cjelina ne može dobiti status Univerzitetske bolnice, ali nam je dato uputstvo da radimo pojedinačno, po klinikama i to će biti naš sljedeći korak. Bez obzira o kojoj se političkoj opciji rade, svi imaju pozitivno mišljenje o tome - kazao je Skomorac, koji je dodao da ne vidi opstrukcije, ali da vidi prepreke koje će prebroditi.

On je istakao kako trenutno, prema aktuelnim pravilnicima, mogu oformiti hiruršku i internističku kliniku.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istakao je kako je u nedavnom razgovoru s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji mu je ukazao na određene greške u tom postupku te obećao spremnost u otklanjanju „kočnica“ za dobijanje statusa Univerzitetske bolnice za KBZ.

- Ministarstvo i Vlada ZDK već su poduzeli određene korake, odredili smo jasne smjernice i zadatke. Održao sam sastanak sa svim ljudima koji su uključeni u rješavanje te problematike. Vrlo brzo ćemo napraviti i sastanak šireg nivoa, gdje ćemo, ja se nadam, imati sva rješenja i odgovore za što nas je zadužio federalni premijer te učiniti sve što je do nas da ovu problematiku riješimo - kazao je Jupić.

Kako bi riješili problem prolaska životno ugroženih bolesnika kroz tunel u Vranduku, ministar Jupić istakao je kako su napravili dodatne korake te u tom smislu održali sastanak s ministrom MUP-a Dariom Pekićem te ZZO ZDK.

- Dobili smo rješenje od MUP-a da će sanitetska vozila sa životno ugroženim pacijentima, a mi ćemo se potruditi da ne bude zloupotrebe od strane zdravstvenih ustanova i radnika, biti na najbrži i najbezbjedniji način popraćeni kroz mjesta gdje se izvode radovi. Druga smjernica je da se iznalaženjem mogućnosti sa ZZO ZDK, da se naši životno ugroženi pacijenti iz tih općina upućuju direktno u Klinički centar Tuzla. To je, s obzirom na finansiranje, malo složeniji poduhvat, ali se nadam da ćemo i tu napraviti iskorake - kaže Jupić, koji je dodao da su ustanove iz općina čiji pacijenti dolaze u KBZ i treba da prođu kroz tunel Vranduk, već informirani o tim mogućnostima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo