Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 12:32 |

Karajbić zakazao sjednicu Kolegija za 8. juli radi dogovora o sjednici PDFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Predsjedavajući Elvir Karajbić zakazao je za ponedjeljak, 8. jula, sjednicu Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine radi dogovora o zakazivanju vanredne sjednice Doma.

Kao razlog je naveo zakon o demobilisanim borcima i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Isti motiv je prije dva dana navela Koordinacija boračkih udruženja kada je zatražila da se Predstavnički dom sastane hitno, u roku od 48 sati, a po mogućnosti i Dom naroda u istom danu. Borcima je stalo da ‘njihov’ zakon stupi na snagu što prije kako bi naknade po osnovu učešća u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti narednog mjeseca, formalno računajući obračun već od 1. jula.

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica  utvrdila je Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa budžeta FBiH za 2019., kojim je osigurala novac za provedbu ovog zakona.  

Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Među brojnim pravima za demobilisane branitelje, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više. Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Predstavnički dom je zasjedao nedavno, 24. juna, ali je sjednica prekinuta, odnosno prolongirana, do izbora novog rukovodstva Doma, kako su odlučile stranke koje najavljuju da će biti nova ozvaničena parlamentarna većina.

Mišljenja u parlamentarnim krugovima su da Elvir Karajbić u tom slučaju neće ostati na čelu Doma jer stranka čiji je on kadar nije dio te većine.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Godišnja i redovna sjednica Skupštine BPK Goražde 6. marta

Dom naroda PSBiH danas o prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca

Dom naroda PSBiH sutra o prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo